Читај ми!

Тридо: Папино извињење није довољно

Канадска влада је у среду јасно ставила до знања да извињење папе Фрање домородачким народима за злостављање у резиденцијалним школама које су водиле цркве није отишло довољно далеко, сугеришући да је помирење још у току. Црква треба да уради много више, поручио је канадски премијер Џастин Тридо.

Реакција владе уследила је након критике неких преживелих због изостављања било каквог спомињања сексуалног злостављања деце староседеоца у школама током папиног обраћања, као и његовог првобитног оклевања да именује Католичку цркву као институцију која сноси одговорност.

Џастин Тридо, католик чији је отац Пјер Тридо био премијер док су последње школе биле у функцији, инсистирао је на томе да Католичка црква као институција сноси кривицу и да мора да учини више да се искупи.

Говорећи пред папом Фрањом, он је приметио да је канадска Комисија за истину и помирење 2015. године затражила да се папино извињење достави на канадском тлу, али да посета папе Фрање "не би била могућа без храбрости и истрајности" преживелих из Првих нација, који су прошлог пролећа отпутовали у Ватикан да траже извињење.

"Извињавамо се за улогу коју је Римокатоличка црква, као институција, играла у духовном, културном, емоционалном, физичком и сексуалном злостављању које су деца староседелаца претрпела у школама које је водила црква", рекао је Тридо.

Бивши премијер Стивен Харпер упутио је званично извињење због резиденцијалних школа у парламенту 2008. године, назвавши их тужним поглављем у канадској историји и рекавши да је политика присилне асимилације нанела велику штету.

Као део решавања тужбе која укључује владу, цркве и око 90.000 преживелих ђака, Канада је платила милијарде долара које су пребачене на домородачке заједнице. Католичка црква је, са своје стране, платила преко 50 милиона долара и намерава да дода још 30 милиона долара у наредних пет година.

Тридо је наговестио да црква треба да уради много више и да је папина посета имала "огроман утицај" на преживеле, али да је то био само први корак.

Папа Фрања је рекао да је на "покајничком ходочашћу" како би се извинио због улоге цркве у школском систему, у којем су генерације домородачке деце биле насилно уклоњене из својих домова и приморане да похађају интернате које води црква, а које финансира влада, да би се асимилирали у хришћанско, канадско друштво.

Канадска влада је саопштила да је у школама било раширено физичко и сексуално злостављање, а ученици су тучени јер говоре свој матерњи језик.

Папа се у понедељак извинио за "зло" црквеног особља које је радило у школама и "катастрофални" ефекат школског система на домородачке породице. У говору пред владиним властима у среду, поново се извинио.

Приметио је да су школски систем "промовисале тадашње власти" као део политике асимилације. Али, одговарајући на критике, он је додао да су "локалне католичке институције имале удела" у спровођењу те политике.

Аутохтони народи дуго су захтевали да папа преузме одговорност не само за злоупотребе које су починили поједини католички свештеници и верски редови, већ и за институционалну подршку Римокатоличке цркве политици асимилације и верског оправдања европске колонијалне експанзије ради ширења хришћанства.

Више од 150.000 домородачке деце у Канади одведено је из својих домова од 19. века до 1970-их и смештено у школе, у ​​покушају да их изолују од утицаја њихових породица и културе.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво