Читај ми!

Снажан земљотрес на Филипинима, срушиле се зграде - има мртвих

Најмање четири особе погинуле, а 60 је повређено у земљотресу јачине 7,1 јединица Рихтера, који је погодио острво Лузон на Филипинима. Покренуто је клизиште, многе зграде су оштећене, а има и срушених.

Геолошка служба САД саопштила је да је филипинско острво Лузон погодио снажан земљотрес, који је изазвао велику штету на једној болници и више зграда на северу земље, преносе агенције.

Епицентар земљотреса био је у тешко погођеној планинској провинцији Абра, а погинуле су две особе које су затрпане у рушевинама, изјавио је Ренато Солидум, шеф филипинског Института за вулканологију и сеизмологију.

Додао је да је потрес изазван померањем тла у локалном раседу на дубини од 25 километара, преноси АП.

У Абри је повређено најмање 25 људи, који су се углавном налазили у болницама, саопштили су званичници.

Потрес је покренуо клизишта. Према извештајима локалних власти, једна болница у Абри је евакуисана пошто се део објекта срушио, али том приликом није било повређених.

Једна старија особа је повредила ногу и превезена је у болницу, рекао је за АП Михаел Бриљантес, представник локалних власти у граду Лагангиланг, у Абри, који је близу епицентра.

Бриљантес је рекао да многе куће и зграде имају пукотине на зидовима, а да су се неке срушиле.

Највише повређених у провинцији Абра 

Две особе су погинуле у провинцији Бенкет, једна у Абри, а једна у другој провинцији, навео је министар унутрашњих послова Бенџамин Абалос на конференцији за новинаре.

Од 60 повређених, 44 је из провинције Абра.

Болница у Абри је евакуисана након што је дошло до делимичног урушавања зграде, али тамо није било погинулих, наводе званичници.

Заменица гувернера Абре Џој Бернос објавила је на Фејсбуку фотографије оштећене болнице, на којима се види велика рупа на фасади.

Земљотрес се осетио и у престоници Манили, где је неколико зграда евакуисано, док је градски метро престао са радом у време шпица.

У земљотресу су оштећене и зграде у граду Виган, познатом по старој шпанској колонијалној архитектури.

Председник Филипина Фердинанд Маркос млађи, који је преузео дужност пре мање од месец дана, планира да отпутује у Абру и да се састане са људима погођеним земљотресом и локалним званичницима, наводи АП.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво