Читај ми!

Инфлација појела вредност новца, у Зимбабвеу се тргује и "Викторијиним водопадима"

Централна банка Зимбабвеа почела је да продаје златнике како би укротила екстремно високу инфлацију, која је потпуно обезвредила локалну валуту.

Гувернер централне банке Зимбабвеа Џон Мангудија раније овог месеца најавио је да ће златне кованице бити доступне за продају у локалној валути, америчким доларима и другим страним валутама по цени заснованој на међународној цени злата и трошковима производње.

Новчић назван по Викторијиним водопадима, може се претворити у готовину и њиме се трговати на локалном и међународном нивоу, саопштила је тамошња централна банка.

Како је навео Магундија, централна банка је доставила пословним банкама 2.000 златника искованих у иностранству, али ће почети да их кује и у земљи.

Златне кованице се могу користити и за куповину у продавницама, у зависности од тога да ли продавница има довољно средстава да врати кусур у домаћој валути, додао је Магундија.

Новчићи, од који сваки има масу од једне фине унце (31,1 грам злата), чистоће 22 карата, такође се могу користити као обезбеђење за зајмове и кредитна средства.

Укидање па поново увођење локалне валуте

Власти Зимбабвеа већ су укидале локални долар 2009. године, због незапамћене инфлације од пет милиона одсто, одлучивши да се плаћање врши страним валутама, углавном америчким доларом. Локална валута поново је уведена 2019. године, али је опет изгубила вредност. 

Годишња инфлација у јуну је достигла скоро 192 одсто. 

Зимбабве је крајем јуна више него удвостручио своју референтну каматну стопу са 80 на 200 одсто и изнео планове да амерички долар постане легално средство плаћања у наредних пет година како би се повећало поверење. 

Растућа инфлација у тој јужноафричкој држави ствара притисак на становништво које се већ бори са несташицама и буди сећања на економски хаос под вишедецeнијском владавином Роберта Мугабеа.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво