Читај ми!

Осам кандидата у трци за наследника Бориса Џонсона, победник ће бити познат у септембру

Осам кандидата ће се надметати за наследника Бориса Џонсона на месту британског премијера и лидера Конзервативне партије, саопштио је одбор задужен за организацију унутарпартијских избора – такозвани Комитет 1922. Прва рунда гласања почиње у среду.

На листи потенцијалних наследника Бориса Џонсона су: министарка спољних послова Лиз Трас, бивша министарка одбране Пени Мордант, бивши министар финансија Риши Сунак, новоименовани министар финансија Надим Захави, бивши министар здравља Џереми Хант, државни тужилац Суела Брејверман, као и Кеми Баденок и Том Тугендхат.

Бивши министар здравља Саџид Џавид и конзервативни посланик Рехман Кристи су намеравали да се кандидују, али су се повукли пре него што је саопштена финална листа.

Кандидатима је за улазак на листу била потребна подршка најмање 20 конзервативаца.

За вечерас су у парламенту заказана прва обраћања, а осам кандидата имаће по 12 минута да говоре, уочи сутрашњег првог круга гласања.

Жребом је одлучено да се кандидати обраћају следећим редоследом: Лиз Трас, Џереми Хант, Том Тугендхат, Риши Сунак, Суела Браверман, Кеми Баденох, Надим Захави и Пени Мордант.

Сваки кандидат који добије мање од 30 гласова међу 358 торијевских посланика биће елиминисан у првом кругу. Ако сви кандидати достигну тај број, биће елиминисан онај са најмање гласова.

Гласање се наставља док не остану само два кандидата, а затим гласају чланови Конзервативне партије широм Велике Британије.

Два најуспешнија кандидата требало би да буду позната до краја следеће недеље. Након низа окупљања широм земље током лета, када ће два најјача кандидата изнети своје планове, чланови странке ће гласањем путем поште изабрати победника.

Коначни резултати гласања и име новог премијера биће обелодањено 5. септембра. 

Британски премијер Борис Џонсон поднео је оставку на место лидера Конзервaтивне партије, али је рекао да ће остати на положају премијера до избор новог лидера странке, па је именовао и чланове свог, привременог кабинета.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво