Читај ми!

Конобар је отишао, вози камион – немачки угоститељи хитно траже радну снагу

Немачка гастрономија хитно тражи радну снагу, након што су током локдауна због короне многи напуштали тај посао. Где су они сада? И колико ће бранши требати да се опорави?

"Због мањка запослених тренутно нудимо смањени избор хране", пише на менију једног ресторана у Мерсбургу на Боденском језеру. На многим кафићима и ресторанима залепљен је оглас којим се траже конобари или кувари.

Слично је широм Немачке. Дени Скарлино, власник бара код Штутгарта, каже да га је током пандемије напустило шесторо запослених.

"Један је почео да вози камион, други су прешли у индустрију, тамо имају уредније радно време", прича он.

Судбина гастрономије је да се највише ради кад већина људи има слободно време и хоће да ужива: увече, викендом, о празницима. Скарлино каже да су се многи бојали да ће серија локдауна бити непрестана и да кафићи више никад неће бити крцати.

Није било правог "таласа" одлазака

Марен Ели (33) радила је у врхунским ресторанима, тамо је упознала супруга који је кувар. Али, сада прича да је помоћ државе током периода принудних одмора била недовољна.

Држава је покривала 60 одсто нето зараде, а код оних који имају децу и 67 одсто. Наравно, кад сте код куће, нема бакшиша који је обично добра додатна зарада за људе у гастрономији.

"Мислила сам да нећу моћи без гастрономије", каже Ели. Али онда се запослила у маркетингу и одушевљена је. Редовно радно време, слободни викенди, време за породицу. Сада не може да замисли да опет ради у ресторану.

Недавно су удружења гастронома и хотелијера упутила драматичан апел властима да олакшају запошљавање радне снаге из иностранства, пре свега из балканских земаља. Процењује се да 60 одсто угоститељских објеката тражи раднике.

Енцо Вебер са Института за истраживање тржишта рада каже да није било посебног "таласа" одлазака из гастрономије, напротив. Током пандемије је, каже, мање људи напустило посао него пре ње. Али, нови нису запошљавани.

"Друге бранше су добитници, рецимо супермаркети, достава хране, кол-центри или бранше попут јавне управе, вртића и социјалне неге", прича Вебер. "Тамо се преселило запошљавање јер су они више запошљавали него други."

Корона бржа од тржишта рада

Слична мука затекла је авио-индустрију где драматични мањак особља на аеродромима изазива хаос и хиљаде отказаних летова у Немачкој.

И гастрономију и авио-саобраћај прво је затекла пандемија, али их је онда затекао и брзински опоравак од пандемије. Људи би опет да седе у ресторанима и путују исто, или чак и више него пре пандемије.

"Сад сви истовремено покушавају да оживе посао. Али, тржиште рада напросто није тако брзо. Дакле, корона је пребрза за тржиште рада", додаје Вебер. Прогнозира да ће до идуће године трајати док се ствари не доведу у равнотежу.

Бивша угоститељка Марен Ели пак каже да послодавци у гастрономији морају да привуку запослене.

"То почиње од плате. У неким огласима за посао читам како су бенефити добра повезаност линијама градског превоза или плаћање по колективном уговору. Али то нису никакви бенефити, то су основни услови."

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво