Читај ми!

Политичари живе дуже од грађана које заступају

Политичари живе дуже од грађана које заступају, показује међународна студија британских и аустралијских научника. Разлика у животном веку политичара и становништва у Швајцарској је најмања и износи три године, а највећа у САД седам година.

У тренутку када има 45 година, политичар у Аустрији може да очекује да ће живети још 40,1 годину, а обичан грађанин исте старости има пред собом 36,2 године живота.

То значи да је животни век политичара дужи за 3,9 година.

За потребе студије анализирани су подаци 2.664 посланика од 1918. до 2017. године.

Показало се да су политичари у касном 19. и раном 20. веку готово у свим земљама имали сличан животни век као и остало становништво. Током 20. века су се повећавале разлике.

Разлика у животном веку политичара и становништва у Швајцарској је најмања и износи три године, а највећа у САД седам година.

Као један од разлога за толику разлику у животном веку у 11 земаља научници су навели натпросечно висока примања политичара.

Међутим, анализа показује да су важни и други фактори јер је разлика у дужини животног века почела да се уочава пола века пре него што је дошло до великих разлика у примањима.  

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво