Читај ми!

Макрон реконструисао владу и позвао нове министре да буду амбициозни и спремни на компромис

Француски председник Емануел Макрон реконструисао је владу, након што је на изборима изгубио већину у парламенту. Међу члановима владе више није министар за социјална питања Демијен Абад, који је оптужен за покушај силовања.

Емануел Макрон је, након неуспешног покушаја да да освоји парламентарну већину на изборима у јуну, позвао своју реконструисану владу да се "држи", наводећи да су опозиционе странке одбиле његову понуду да буду део шире коалиционе владе.

Макрон је на првој седници реконструисане владе Француске позвао министре да буду амбициозни и покажу спремност на компромис.

Оливијеа Верана, министра здравља који је водио Француску кроз пандемију коронавируса, Макрон је именовао за портпарола владе.

Министра за социјална питања Демијена Абада, који је оптужен за покушај силовања, заменио је шеф француског Црвеног крста Жан-Кристоф Комб.

Ново лице је и доктор Хитне помоћи Франсоа Браун на месту министра здравља.

Главни економиста Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) Лоренс Бун именован је за министра Европе, заменивши Макрону лојалног Клемента Бона, који је премештен у министарство саобраћаја, док су остали министри остали на својим позицијама.

Лидерка деснице Марин Ле Пен оценила је након реконструкције владе да "председник Републике игнорише пресуду гласачких кутија и захтев француског народа за другачијом политиком", док је странка левице "Француска испред свега" најавила да ће тражити гласање о неповерењу влади касније ове недеље.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво