Читај ми!

Италију потреса највећа инфлација у последње четири деценије

Такву инфлацију Италија није видела још од јануара 1986. године, када је достигла 8,2 одсто, баш као и у јуну. У мају је износила 6,8 одсто, а индекс потрошачких цена забележио је месечни раст од 1,2 одсто. Енергенти су поскупели за 42,6 одсто у мају, а у јуну чак 48,7 одсто. Посебно су порасле цене нерегулисаних енергената попут горива са 32,9 одсто на 39,9 одсто. Регулисани енергенти настављају да бележе врло висок али стабилан раст од 64,3 одсто.

Нажалост, убрзано расту и цене хране, услуга у области рекреације, културе и личне неге, где достижу раст од пет одсто, док су услуге транспорта порасле са шест на 7,2 одсто.

Према Кодаконсу (Координација удружења за заштиту животне средине и права корисника и потрошача), цене ће наставити да расту наредних недеља, што је последица поскупљења бензина, јер бензинске пумпе спекулишу ценовницима, а бензин поскупљује и за 10 одсто од почетка руско-украјинског сукоба.

Цене сирове нафте на међународном тржишту нису порасле колико цене бензина на пумпама у Италији, које су много изнад два евра за литар.

Инфлација од осам одсто значи да ће италијанске породице годишње потрошити 2.457 евра више, а породице са двоје деце мораће да издвоје 3.192 евра више него досад. У Италији су поскупеле намирнице, детерџенти и све што је намењено за личну хигијену за 8,6 одсто.

Цене авионских карата су се скоро удвостручиле у односу на 2021. годину, бележећи раст од 90,4 одсто, само у прошлом месецу поскупеле су 23 одсто. Хотели су поскупели за 18,1 одсто у јуну прошле године, а ове године у мају за додатних 5,8 одсто.

Највише је поскупело воће – 10 одсто, као и поврће – за 11,8 одсто.

Слична је ситуација у целој еврозони, која достиже рекорде, у јуну ове године забележена је рекордна инфлација од 8,6 одсто, највећа откад је створена Економска унија.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво