Читај ми!

Врховни судови Тексаса и Охаја дозволили забране абортуса

Највиши судови у Тексасу и Охају дозволили су да власти ових америчких савезних држава, које предводе републиканци, спроведу ограничења и забране абортуса након што је Врховни суд САД прошле недеље поништио уставно право на абортус широм земље.

Врховни суд Тексаса дозволио је у петак да забрана абортуса стара скоро вековима, ступи на снагу, након што је Врховни суд САД поништио важну пресуду Ро против Вејда из 1973. и укинуо уставно право жена на абортус, преноси Ројтерс.

Наредба која дозвољава да се закон спроводи у грађанском поступку, али не и кривично, стигла је истог дана када је Врховни суд Охаја дао држави зелено светло да спроведе забрану абортуса после шест недеља трудноће, која датира из 2019.

Ове наредбе су уследиле недељу дана након што је Врховни суд САД својом одлуком вратио овлашћења савезним државама да забране абортусе, што је изазвало велики број приватних тужби, као начином да се сачува могућност женама да прекину своју трудноћу.

"Нећемо престати да се боримо да што више људи, што је дуже могуће, може да приступа основној репродуктивној здравственој заштити која им је потребна", поручила је Џулија Кеј, правница Америчке уније за грађанске слободе која представља медицинске установе у Тексасу која оспоравају забрану.

Организације за права на абортус од прошле недеље оспоравају законе против абортуса у 11 држава, а судије на Флориди, у Луизијани, Кентакију и Јути спречиле су спровођење ограничења или забране, наводи Ројтерс.

Амерички председник Џозеф Бајден упозорио је у петак да ће поједине америчке државе покушати да хапсе жене који буду путовале у друге државе због абортуса, након што је Врховни суд укинуо уставно право на прекид трудноће на националном нивоу.

Тринаест држава, у којима власт имају републиканци, забранило је или оштро ограничило абортус у оквиру закона који су ступили на снагу након што је Врховни суд прошле недеље укинуо пресуду у случају Ро против Вејда.

Жене које живе у тим државама можда ће због абортуса путовати у оне где је тај захват и даље легалан.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво