Читај ми!

Грасијела Гати Сантана прва жена на челу Механизма у Хагу

Генерални секретар Уједињених нација именовао је судију Грасијелу Гати Сантану из Уругваја за новог председника Међународног резидуалног механизма за кривичне судове (Механизам) на мандат од две године.

Судија Сантана је прва жена која је именована за председника Механизма, наводи се у саопштењу те институције.

Она је судија Механизма више од једне деценије, а у том својству позвана је да обавља функције у разним правосудним стварима, укључујући и функцију судије жалбеног већа у предмету Караџић и судије претресног већа у предмету Кабуга који је у току.

Такође, она је од 2016. године активно укључена као правосудни члан Комисије за правила Механизма.

Заједно са својом службом као судија у Механизму она доноси у Председништво велико искуство радећи као истакнути судија, правник и професор у Уругвају.

Након што се придружила уругвајском правосуђу 1992. године, распоређена је у неколико тамошњих судова. У фебруару 2016. именована је за судију Апелационог суда у кривичним стварима.

Осим тога она је од 2016. до 2017. године била активно ангажована на примени новог уругвајског Закона о кривичном поступку, а од марта 2021. је председник Удружења судија за прекршаје Уругваја.

Такође је радила пред Међуамеричком комисијом за људска права и предаје на Универзитету Монтевидео, Универзитету Емпреса и Уругвајској школи правосуђа.

Она ће преузети дужност од судије Кармела Ађиуса са Малте, који је био председник Механизма од јануара 2019.

Након именовања судија Гати Сантана је изразила најдубљу захвалност судији Ађијусу на његовом ангажману као председника Механизма, а посебно на изузетном напретку који је Механизам постигао под његовим руководством.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво