Читај ми!

Суд именовао осумњиченог за убиства у Ослу, одбио да му се сними изјава

Норвешки суд званично је именовао осумњиченог за смртоносну пуцњаву у геј бару у Ослу као Занијара Матапура (42), норвешког држављанина иранског порекла.

Занијар Матапур, кога је полиција описала као радикалног исламисту са историјом менталних болести, оптужен је за убиство две особе и рањавање 21 у суботу, на дан када је град требало да прослави своју годишњу Параду поноса.

Како је саопштила полиција, окружни суд у Ослу одлучиће данас о првобитним условима притвора Матапура током истраге о масовној пуцњави, а у склопу тога биће подвргнут психијатријској процени.

Неколико сати касније, чланови градске ЛГБТК заједнице окупиће се испред Градске куће у Ослу.

Обавештајне службе су саопштиле да знају за Матапура од 2015. године и да је он био део мреже исламистичких екстремиста у Норвешкој.

"Године 2015. били смо забринути због ове особе", рекао је вршилац дужности шефа обавештаје службе норвешке полиције ПСТ Роџер Берг.

Додао је да га је служба пратила у извесној мери, а да у скорије време није био један од људи због којих су највише били забринути.

Из полиције у Ослу кажу да су покушали да и у суботу и у недељу испитају осумњиченог, али без успеха.

Адвокат осумњиченог, Џон Кристијан Елден навео је за АП у имејлу да је његов клијент одбио да се његова изјава сними, осим ако полиција не објави цео снимак у јавности "без временског одлагања како изјава не би била цензурирана или изманипулисана".

Елден је раније рекао да његов клијент није негирао да је пуцао, али није открио мотив.

Он је додао да се Матапур није успротивио томе да остане у притвору четири недеље тако да се данас вероватно неће појавити на суду.

Матапур је оптужен за убиство, покушај убиства и тероризам.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво