Читај ми!

Протест у Бриселу, око 70.000 радника захтева од владе да смањи трошкове живота

Више десетина хиљада белгијских радника марширало је кроз Брисел захтевајући од Владе да реши проблем нагло растућих трошкова живота. Демонстранти су носили заставе и транспаренте "Више поштовања, веће плате" и "Укинути акцизе".

Неки од демонстраната у Бриселу захтевали су од Владе да учини више како би смањила трошкове живота, док су други тражили и да послодавци побољшају плате и услове рада.

Синдикати кажу да је у протесту учествовало око 80.000 грађана, док полиција наводи да их је било 70.000.

Због "националног штрајка", бриселски аеродром је отказао 232 лета, а у великој мери блокиран је и јавни превоз у Бриселу.

Многе школе нису отвориле врата за ученике, а у штрајку су и градске службе и службе обезбеђења.

У наредним данима очекује се да се штрајкови радника наставе широм земље, а од 23. до 26. јуна најаваљен је штрајк кабинског особља "Брисел ерлајнса", што ће се даље одразити на проблеме у авионском саобраћају.

У Белгији је стопа инфлације у мају достигла 8,97 процената, што је највиши ниво од 1982. године, а што је резултирало огромним смањењем куповне моћи грађана.

Власти наводе да је Белгија једна од ретких земаља у Европској унији у којој су плате индексиране према инфлацији и аутоматски се прилагођавају растућим трошковима живота, као и да се очекује се да ће плате и накнаде у Белгији ове године у просеку порасти за шест процената, што је брже него у суседним земљама.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво