Читај ми!

Макрон без апсолутне већине у француском парламенту, левичари ликују

Коалиција "Заједно" председника Емануела Макрона је на путу да изгуби апсолутну већину у француском парламенту. Према првим пројекцијама, освојила је 230 мандата. Левичарска коалиција "Нупес" Жан-Лик Меланшона добила је 149 места. Историјски резултат за "Национално окупљање" Марин Ле Пен са освојених 85 мандата, јављају француски медији.

Грађани Француске гласали су данас у другом кругу парламентарних избора. Гласало се за кандидате за 577 посланичких места.

Према првим анкетама објављеним после затварања биралишта, коалиција "Заједно" Емануела Макрона освојила је 230 посланичка места у парламенту, што је мање од апсолутне већине од 289 мандата.

Уколико се овакве пројекције остваре и по објављивању коначних резултата избора, "Заједно" више неће бити у могућности да сама гласа о предлозима закона које је усвојила влада, јавља париски Монд.

Нова народна еколошка и социјална унија (Нупес) Жан-Лик Меланшона освојила је 149 мандата у парламенту који броји 577 посланичких места и тако ће постати главни опозицини чинилац француске скупштине.

"Национално окупљање" Марин ле Пен остварило је у другом кругу избора историјски резултат са освојених 85 мандата у парламенту, наводи се у првим проценама института Ипсос-Сопра Стериа, преноси Монд.

Коалиција Републиканаца освојила је 76 посланичких места. 

Према првим резултатима, на основу 87 одсто обрађеног гласачког матeријала, коалиција "Заједно" освојила је 37,47 процената гласова, објављено је на сајту француског министарства унутрашњих послова.

Левичарска коалиција "Нупес" освојила је 29,69 одсто гласова.

На трећем месту је десничарско Национално окупљање са 19,39 одсто гласова. Четврти су Републиканци са 7,44 одсто гласова, наводи француско Министарство.

Коалиција "Заједно" најављује коалицију са умеренима 

Француска влада ће се обратити свим умереним странкама како би се оформила већина у парламенту, након што је коалиција "Заједно" председника Макрона изгубила апсолутну већину, саопштила је портпаролка француске владе Оливија Грегоар.

"Обраћамо се онима који желе да воде земљу напред", навела је Грегоар, преноси Ројтерс.  

Меланшон поздравља "тотални пораз" Макрона

Жан-Лик Меланшон је поручио да су резултати потпуно неочекивани и да је пораз председничке странке тоталан.

Левичарска коалиција је, истакао је њен лидер, остварила циљ и оставила Макрона без парламентарне већине.

Међутим, Меланшон је указао и да је на изборима био велики број апстинената.

"Нико нема већину. Француска се изјаснила и мора се рећи недовољно, јер је ниво апстинената и даље превисок, што значи да велики део Француске не зна где да се окрене, тако да су три блока на сличном нивоу", навео је Меланшон.

Ле Пенова позива на јединство 

Лидерка "Националног окупљања" Марин ле Пен истакла је да је та десничарска странка на парламентарним изборима остварила "убедљиво највећу победу у историји".

"Наша посланичка група ће бити далеко највећа у историји наше политичке породице. Ово поверење нас обавезује", истакла је ле Пенoва. 

Изјавила је да ће настојати да уједини све "патриоте", укључујући и левичаре. 

Први круг избора, који је одржан 12. јуна, обележила је рекордно мала излазност од 47,7 одсто.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво