Читај ми!

Менструација више није табу, у Италији први фестивал посвећен циклусу

Да тема менструација није више табу, већ нешто о чему се све отвореније говори, показују бројне светске иницијативе попут фестивала у Милану посвећеног циклусу, размишљање о "smart workingu" за жене у време циклуса, као и најновија одлука Шпаније да уведе право на боловање за жене које пате од болних менструација.

Савет министара Шпаније недавно је одобрио нацрт закона за сексуална и репродуктивна права жена који, између осталог, омогућава женама које пате од болних менструација да у данима циклуса остану код куће.

Захваљујући лекарском оправдању, то ће бити могуће у трајању од три дана.

Проблем болних циклуса, који је у медицини познат под називом Dismenorrea, карактеришу болни грчеви у доњем делу стомака и крстима, главобоље, а у неким случајевима и мучнина, повраћање и дијареја.

Зато многа светска удружења која се боре за права жена покушавају да се изборе за закон који ће увести право на "одсуство с посла због болних менструација", баш попут оног у Јапану, који постоји још од 1947. године под називом "Seirikyuuka".

Такозвани "period policy" постоји у земљама попут Тајвана, Јужне Кореје и Индонезије, док је у Европи до сада постојао само у неким компанијама у Енглеској попут фирме "Coexist" у Бристолу, чија је директорка још 2016. изјавила да нико не треба да ради када се осећа лоше, те да је потребно ослободити се погрешног уверења да ко узима боловање или одмор није продуктиван за бизнис.

"Морамо да ускладимо посао са природним циклусом тела и омогућимо особама да се максимално добро осећају што може донети само добро бизнису", истиче она.

У Шпанији секретарка за права жена и борбу против насиља Ангела Родригез изјавила је за шпански лист El Periodico de Catalunya да када није могуће решити проблем са медицинске тачке гледишта, има смисла да особе проведу код куће неколико дана, јер се не ради о лаким симптомима, већ о великим боловима, јаким главобољама и повраћању.

Уколико предлог овог нацрта буде одобрен, то би био новитет не само за Шпанију него и за све друге земље Европске уније, јер ни у једној европској земљи за сада не постоји.

До пре неколико месеци, дисменореја је била практично табу и у Шпанији, али одлука два општинска већа, оног у Ђирони у јуну 2021. и оног из Кастело де ла Плане у септембру исте године, да ово право укључе у уговоре о раду, покренула је дебату на политичком нивоу.

Оба савета су одобрила дозволу која запосленима даје могућност да изостану с посла осам сати месечно, што онда могу да надокнаде у наредна три месеца. Одлука о овом пројекту део је закона о абортусу који би требало да ускоро буде одобрен у Шпанији.

Ситуација у Италији

Још 2016. године, када су поједини посланици Демократске партије пред Већем представили предлог закона о одсуству за жене које болују од дисменореје, за ово право је била предвиђена накнада у износу од 100 одсто дневнице, а дани одсуства се не би могли поистовећивати са другим узроцима одсуства са посла, почев од болести.

Нажалост, предлог тог закона још стоји као нацрт и о њему се више не говори, док је на платформи change.org организована петиција коју је до сада потписало скоро 35.000 особа, а захтева "smart working" за особе које пате од болних менструација.

"Око 80 одсто жена пати од болова за време циклуса и не тако ретко морају да буду одсутне са посла, трошећи данe предвиђене за одмор или за болест. Ако нас је пандемија нечему научила, то је да посао на даљину не само да је могућ већ је и ефикасан", изјавила је иницијаторка петиције која сматра да се не ради о потпуној немогућности да се обавља професија, већ да званично и легално буде препозната могућност рада у стилу "smart working" у трајању од једног до три дана током циклуса.

"Ако познајете жене које имају болне циклусе, које имају обилне циклусе или жене које би у тим посебним данима желеле да раде од куће у комотној одећи која би омогућила и личну хигијену, онда потпишите петицију", наводи се.

Први фестивал на свету везан за менструални циклус

У Милану се од 17. до 19. јуна одржава први пут у свету фестивал који ће у потпуности бити посвећен менструацији.

Ауторке имају подкаст који се зове Eva in rosso, од кога је и потекла идеја за фестивал који ће јавно говорити о теми која је још на неки начин обавијена велом мистерије, стида и приватности.

На питање зашто је потребно јавно говорити о нечему што је биолошки део жена од постојања света, ауторке одговарају италијанским медијима: "Има ту много тога да се каже. Биће разговора, представа, концерата, радионица. Имамо много аргумената који иду од болног циклуса до ендометриозе, још једна болест о којој се мало говори. Чак 26,5 одсто жена доживљава циклус као нешто што их доводи у непријатну ситуацију. И врло је висок проценат младих жена између 15 и 35 година које никада нису биле код гинеколога! Организовале смо овај фестивал, јер је менструација и даље виђена као табу уместо да буде препозната као основна тема за здравље жене."

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво