Читај ми!

Талас поскупљења хране у Јапану

Током ове године у Јапану ће поскупети близу 11.000 прехрамбених артикала, а раст цена ће, како сада ствари стоје, у просеку износити 13 посто, јављају јапански медији.

Током 2022. године у острвској царевини ће поскупети скоро 11.000 прехрамбених артикала, а скок цена ће, како сада ствари стоје, износити просечно 13 посто, пише јапанска новинска агенција Кјодо.

Та процена заснива се на извештају приватне фирме специјализоване за истраживање тржишта и анализу података "Банка података Теикоку", која је послала упитник на адресе 105 највећих произвођача хране и нашла да је до почетка јуна већ поскупело 6.285 продуката.

Од јула надаље, признали су произвођачи који су одговорили, планира се поскупљење још преко 4.500 артикала.

У Јапану, традиционално, предузећа одлажу поскупљења чак и по цену дефицита како не би разочарала потрошаче и изгубила удео на тржишту, међутим, комбинација неповољних фактора је притисла њихово пословање, тако да даље уздржавање од непопуларних мера није могуће.

Реч је о коктелу проблема као што су поремећаји у снабдевању услед пандемије коронавируса, криза на тржишту хране изазвана несташицама житарица због рата у Украјини, поскупљење горива и струје, те значајни пад националне валуте јена, који је управо досегао најнижи ниво у односу на долар у последњих четврт века.

Рачунато у калоријама, Јапан производи само 37 одсто хране која му је потребна, што значи да је њен велики увозник. Илустрације ради, далекоисточна царевина из иностранства набавља чак 80 процената пшенице и 90 посто соје коју користи.

По подацима јапанске владе, држава и привредни субјекти Земље излазећег сунца прошле године су увезли храну вредну укупно 56 милијарди америчких долара.

Власти у Токију планирају да до краја ове деценије кроз укрупњавање пољопривредног земљишта, обуку младих и примену савремених информационих технологија самодовољност у производњи хране повећају на 45 посто.

Јапански стручњаци тврде да, реалистично гледано, треба очекивати даља поскупљења прехрамбених артикала чије су цене већ кориговане нагоре и сад већ говоре о инфлацији "без преседана", будући да су поскупљена захватила и друге сфере живота, нарочито, трошкове путовања и транспорта, струју, итд.

Истраживање новинске агенције Кјодо спроведено почетком овог месеца показало је да 64 посто грађана није задовољно деловањем владе у односу на раст цена, што се доводи и у везу са падом популарности кабинета премијера Фумија Кишиде за пет одсто.

Ипак, подршка за његову владу остаје висока, будући да 56 процената испитаника и даље одобрава њен укупни рад. 

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво