Читај ми!

После најдуговечнијег републиканца, представник Аљаске у Конгресу могао би да постане Деда Мраз

Нови изборни систем и неочекивани специјални нестраначки прелиминарни избори на Аљасци привукли су чак 48 кандидата за упражњено место у Представничком дому Конгреса, укључујући бившу гувернерку и кандидаткињу за потпредседника Сару Пејлин, али и Деда Мраза.

Данашњи избори за јединог представника Аљаске у Представничком дому Америчког конгреса први су на којима ће бити примењен нови систем нестраначких прелиминарних избора.

За гласове бирача такмичиће се укупно 48 кандидата међу којима је и бивша гувернерка Аљаске и кандидаткиња Џона Мекејна за потпредседника САД 2008. године, која се сада кандидује уз подршку бившег председника Доналда Трампа, али и мушкарац који је, у складу са својим физичким изгледом, променио име у Деда Мраз (Santa Claus).

Било је планирано да нови изборни систем буде примењен касније, али је смрт Дона Јанга, републиканцa са најдужим стажом у историји Конгреса који је Аљаску представљао од 1973. године, убрзала процес попуњавања упражњеног места.

Иван Мур, дугогодишњи изборни анкетар, каже да отворени прелиминарни избори пружају гласачима шири избор кандидата, укључујући оне који се не уклапају у калуп политичких странака, какав је свакако и Деда Мраз.

"Етаблирани, кредибилни и паметни људи сада схватају да имају шансу јер све што треба да ураде је да уђу међу четири кандидата са највећим бројем гласова. Када уђете у фајнал-фор, све се може догодити", истиче Мур.

Ако се испостави као тачно његово мајско истраживање, Деда Мраз ће бити међу четири кандидата са највећим бројем гласова. Истиче да је све након тога тешко предвидети и да је предност ипак на страни других кандидата, али не отписује Деда Мраза.

"Не бих се изненадио да на крају заиста добије своје место у Конгресу захваљујући гласовима људи који су само несташни и желе да виде ситуацију у којој Деда Мраз побеђује на изборима", каже Мур.

Један представник на 1.717.854 квадратна километра

По новом изборном систему становници Аљаске гласају за појединачне кандидате на отвореним и нестраначким прелиминарним изборима.

Четири кандидата са највише гласова иду на опште изборе, на којима бирачи рангирају четири кандидата по својим преференцијама.

Кандидат који је први избор више од 50 одсто гласача побеђује у трци. Ако нико не добије већину, кандидат који је први избор најмањег броја гласача се елиминише, а листићи на којима је био први избор "преливају се" кандидатима који су други, а онда и трећи избор бирача.

Процес елиминације се на тај начин наставља све док не остану само два кандидата, а побеђује кандидат са укупно највише гласова.

По површини, Аљаска као изборна јединица је највећи конгресни округ у Сједињеним Америчким Државама и друга по величини изборна јединица на свету коју представља само један заступник, одмах иза јединог изборног округа у Канади.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво