Ширење НАТО, претња за Русију

Кремљ одобрио нову војну доктрину којом се ширење НАТО-а и амерички план да у Европи постави антиракетне системе сматра националном претњом. Нова доктрина не одражава реалност, тврди генерални секретар Алијансе Анедерс Фог Расмунсен.

Председник Русије Дмитриј Медведев одобрио је нову војну доктрину којом се ширење НАТО-а сматра националном претњом и потврђује да Русија има право да употреби нуклеарно оружје уколико је њен опстанак угрожен.

Доктрина подразумева да ширење НАТО-а на земље Источне Европе и амерички план да у Европи постави антиракетне системе угрожавају националну безбедност Русије, иако, с друге стране, садржи тврдњу да је могућност нуклеарног конфликта све мања.

Пошто руској конвенционалној војсци недостаје модерна опрема и пролази кроз тешку реформу образовања професионалних оружаних снага, Москва рачуна на свој нуклеарни арсенал као на последње средство којем би прибегла, пренела је агенција Ројтерс саопштење објављено на интернет сајту Кремља.

Смернице нове доктрине, ипак, не следе идеју коју је прошле године изнео секретар Савета за безбедност Николај Петрушев, да је коришћење нуклеарног оружја дозвољено у регионалним сукобима.

Нова руска војна доктрина, која ширење НАТО види као претњу, на одражава реалност и уперена је против напора за унапређење односа између Алијансе и Москве, сматра генерални секретар НАТО Анедерс Фог Расмунсен.

"Морам да кажем да та нова доктрина не одржава стваран свет. НАТО није непријатељ Русије. То није реалност и у потпуној је супротности са свим нашим напорима да унапредимо однос итмеђу НАТО и Русије", рекао Расмунсен, у паузи Међународне конференције о безбедности у Минхену.

Забринутост због ракета у Румунији

Русија је 2008. водила петодневни рат са Грузијом, а према новој доктрини, и даље би могла да буде суочена са претњом регионалних сукоба и локалних ратова.

У доктрини је наведено да једну од "највећих спољашњих ратних претњи" представља ширење НАТО источно од граница Русије, док се ширење оружја за масовно уништење и државе које поседују нуклеарно оружје наводе као посебна опасност.

"Изградња и размештање стратешких антиракетних система који подривају глобалну стабилност", такође је наведена као претња.

Власти у Москви саопштиле су да су забринуте због плана Вашингтона да на територији Румуније размести ракетне пресретачке системе и да очекују објашњење такве одлуке.

Одлуку је донео амерички председник Барак Обама, пошто је претходно одбацио план бивше администрације о размештању делова антиракетног штита у Пољској и Чешкој, чему се Русија оштро противила.

Нова доктрина усвојена је у тренутку у коме Москва и Вашингтон покушавају да усагласе нови билатерални споразум о смањењу стратешког нуклеарног наоружања, као замену за СТАРТ 1, чија је важност истекла у децембру.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво