Читај ми!

Статуа капетана Кука уклоњена због наводног нацистичког поздрава

Статуа капетана Џејмса Кука, која је од 1972. године била обележје аустралијског града Кернса, уклоњена је након захтева мештана љутих због наводног нацистичког поздрава који фигура показује и због тога што је Кук за староседеоце Aустралије "симбол колонијализма и геноцида".

Статуа британског истраживача висока 10 метара уклоњена је са свог постоља у Кернсу у савезној аустралијској држави Квинсленд након што је више пута била повод за протесте незадовољних мештана.

Власник компаније за рушење Мартин Антон купио је права за демонтажу и уклањање контроверзне статуе за један долар пошто, како каже, није желео да буде срушена.

"Иако би сама статуа могла бити контроверзна, она је икона. На сваку особу која каже да јој се не свиђа, наћи ћете још девет које кажу да им се свиђа. Поштујем свачије мишљење и само се надам да сви поштују моје", рекао је Антон и истакао да би волео да се статуа једног дана врати у јавни простор.

Мештани су се окупили и посматрали уклањање статуе која је дизалицом скинута са постоља и камионом премештена у нови привремени дом, иако још увек није познато где ће јој бити коначно одредиште.

Уклањање статуе, које је због кише и лошег времена два пута одлагано, коначно је уследило  након што је петиција да се статуа сруши добила преко 19.000 потписа.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво