Читај ми!

Право на абортус, каква је ситуација у Европи

Абортус је у већини европских земаља легалан медицински захват. Међутим, и на том континенту уочавају се промене и то право се женама све више ограничава. Оваква је ситуација у Шпанији, Пољској, Мађарској и Ирској.

Многе европске земље измениле су своје законе о абортусу и укинуле мере које су отежавале сигуран прекид трудноће.

"Тренд у Европи креће се у правцу легализације абортуса и уклањања правних и политичких препрека", каже Леа Хоктор, регионална директорка за Европу Центра за репродуктивна права. Та глобална невладина организација залаже се, између осталог, широм света за право на прекид трудноће.

То међутим није омогућено свим женама. На Малти је, на пример, абортус забрањен, а у Пољској тренутно правила постају све строжа.

Према речима Каролине Хиксон, регионалне директорке Европске међународне мреже за планирање родитељства, само пет од укупно 52 европске земље код абортуса налажу медицински непотребне мере, попут обавезног периода чекања пред прекид трудноће.

Притом су, каже Хиксон, трендови у Европи веома различити: неке земље су укинуле забране које су постојале веома дуго, али се зато, посебно у источној Европи, уочава "назадовање у погледу права жена, а посебно њихових репродуктивних права, што се поклапа с назадовањем по питању владавине права и демократије."

Више слобода у Шпанији

У Шпанији је влада прошле недеље одобрила нацрт закона који више неће да предвиђа сагласност родитеља за прекид трудноће девојака од 16 и 17 година. Ако закон буде усвојен, биће укинуто и обавезно "тродневно размишљање" пре абортуса.

Уз то, увешће се загарантовани слободни дани након прекида трудноће. Законом ће Шпанија такође постати прва земља у Европи која уводи слободне дане за жене које пате од тешких менструалних болова.

"Све то указује да у том региону постоји тренд побољшања и модернизације закона о абортусу", оцењује Леа Хоктор. „Надамо се да ће закон заиста и ступити на снагу у Шпанији."

Шпански лекари који не желе да раде абортусе, могу да се упишу у посебан регистар. Могућност да доктор одбије да обави прекид трудноће постоји и у многим другим европским земљама, каже Каролина Хиксон.

Одлука да девојке од 16 или 17 година могу самостално да одлучују о абортусу можда некима делује као нешто непримерено, али, како каже Хиксон, "младим женама требало би да уде омогућено поверљиво саветовање са лекаром", посебно ако им је породична ситуација компликована.

Нови закон у Шпанији, према мишљењу Каролине Хиксон, има доста везе с тиме што се у тој земљи све више жена политички активира. А и с тиме што је у Шпанији тренутно на власти левичарска коалиција. Право на абортус, указује Хиксон, "обично прати политичко расположење у одређеној земљи."

Готово потпуна забрана у Пољској

То се потврђује и у Пољској. За разлику од других европских земаља, које су последњих деценија олакшале право на прекид трудноће, пољски уставни суд, чији је легитимитет иначе ЕУ оспорила у јануару 2021, потврдио је закон који готово у потпуности забрањује абортус.

Прекид трудноће је могућ само када она угрожава животу или здравље мајке, или у случајевима силовања или инцеста.

Та уредба довела је до масовних демонстрација, више од хиљаду жена демонстрирало је испред Европског суда за људска права. Повереник Савета Европе за људска права, као и бројне организације за људска права, оштро су критиковале пољски закон.

"Пољска је црна овца у Европи и једина чланица ЕУ у последњих неколико деценија која је укинула правну основу за легалан прекид трудноће", каже Хоктор. Та земља дакле "не прати општи тренд."

Хоктор и Хиксон указују да се та забрана односи и на украјинске избеглице у Пољској. Притом су неке од тих жена биле жртве силовања.

"Жене избеглице из Украјине, које долазе у Пољску, али и у Словачку или Мађарску, на тај начин завршавају у подручјима с најрестриктивнијим правилима о абортусу", каже Хоктор.

Мађарска: Многе препреке

Абортус је у Мађарској легалан, каже Леа Хотор, али су закони веома рестриктивни. Постоји обавезан период чекања, саветовања жена по том питању испуњена су предрасудама и низом других препрека, укључујући и то да медицинска нега у случају абортуса није покривена општим здравственим осигурањем.

Хиксон описује Мађарску као једну од бројних европских земаља с „многим међусобно повезаним препрекама када је у питању прекид трудноће, што абортус чини тешко изводљивим у пракси".

Она наглашава да су тамошња ограничења дубински повезана с десним популистом, премијером мађарске Виктором Орбаном.

Ирска: Референдум је донео реформе

Ирска је ревидирала свој закон о забрани абортуса из 1983. године. На референдуму одржаном 2018, Ирци су великом већином гласали против забране.

"Ирски народ и ирска држава признали су то да се абортус сматра делом универзалне здравствене неге", каже Хотор.

"Та промена у Ирској јесте била огромна и веома важна, али још увек постоје неке препреке у законодавству", додаје Хоктор. Она верује да би преиспитивање актуелне правне ситуације, које је у току, могло да побољша ситуацију.

Гледајући на ситуацију у Европи у целини, а посебно с обзиром на недавна ограничења права на абортус у САД, Хиксон закључује: "Напредак је крхак и никада не бисмо смели да се опуститмо."

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво