Читај ми!

Скот Морисон признао пораз и честитао Албанизу

Након пораза на парламентарним изборима у Аустралији, досадашњи премијер те земље Скот Морисон признао је пораз. Лабуристичка партија је окончала готово деценију владавине конзервативаца.

Скот Морисон је рекао да ће се повући са чела партије након пораза на изборима који су одржани у суботу.

"Вечерас сам разговарао са лидером опозиције и будућим премијером Ентонијем Албанизом. Честитао сам му на изборној победи ове вечери", рекао је Морисон.

Изгубио је изборе у Аустралији, пошто је освојио 52 места, док су лабуристи добили 72 мандата.

Лабуристи тек треба да дођу до апсолутне већине у доњем дому парламента, у којем седи 151 посланик. Претпоставља се да ће бити потребно неко време да се објаве коначни резултати јер још нису пристигли сви гласови послати поштом.

Резултати показују да би коалиција Зелених и група такозваних независних, који су заступали политику интегритета, једнакости, решавања климатских промена, могла да оформи парламент који би био знатно другачији од оног који је стајао иза Морисонове администрације која се залагала за ископавање угља.

Последњи дани предизборне кампање протекли су углавном у знаку економских тема, националне безбедности, климатских промена и здравства, док су теме људских права и слобода, положаја аутохтоних народа или унапређења образовања, добиле тек мрвице пажње највећих странака уз већ виђене међусобне оптужбе две најјаче политичке опције.

Док су се лабуристи фокусирали на нагли раст инфлације и спори раст плата, Морисон је најнижу незапосленост у земљи у скоро пола века ставио у центар своје кампање.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво