Читај ми!

САД уклониле пет екстремистичких група са листе терориста

Сједињене Америчке Државе уклониле су са листе страних терористичких организација пет екстремистичких група за које верују да више не представљају претњу.

Са листе су скинуте Баскијска сепаратистичка група ЕТА, јапански покрет Аум Шинрикијо, радикална јеврејска група Кахане Ках и две исламистичке групе које су биле активне у Израелу, на палестинским територијама и Египту.

У обавештењу Стејт департмента наводи се да су те групе уклоњене после обавезне петогодишње ревизије, а Ал Каида је задржана на списку терористичких организација.

"Наша ревизија ових пет организација означених као терористичке процењује да оне више не учествују у тероризму или терористичким активностима и да немају капацитет и намеру да то чине", наводи се у саопштењу Стејт департмента, преноси АП.

Ове организације некад су се сматрале претњом и усмртиле су стотине ако не и хиљаде људи у Азији, Европи и на Блиском истоку.

Одлука је, како оцењује АП, политички осетљива за америчку администрацију и земље у којима су организације деловале и могла би да наиђе на критику.

Стејт департмент истиче да уклањање тих организација са листе не значи оправдавање терористичких дела у којима су оне учествовале, већ више представља признање Египту, Израелу, Јапану и Шпанији за сузбијање терористичке претње које су оне представљале.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво