Читај ми!

Хаити, у борбама банди погинуло 150 људи

У окрутним борбама хаићанских банди у главном граду Порт-о-Пренсу погинуло је 150 људи, десетине су рањене, а хиљаде приморане да напусте дом.

Лекари без граница саопштили су у четвртак да су у својим медицинским центрима у Порт-о-Пренсу од 24. априла примили скоро стотину људи са ранама од ватреног оружја.

"Број примљених рањеника недељно се утростручује у поређењу са средином априла, а код већине су дијагностиковане веома озбиљне повреде од ватреног оружја које захтевају комплексну медицинску негу. Становништво Хаитија је у изузетно рањиво", рекао је Мумуза Мухиндо, шеф мисије Лекара без граница на Хаитију, пренео је Гардијан.

Раније ове недеље, Национална мрежа за заштиту људских права открила је да је чак 148 људи убијено током интензивних борби између ривалских банди 400 Мавозоа и Г9 од којих страхујују житељи Хаитија.

Током крваве двонедељне борбе, чланови ових банди су силовали жене и девојке и спаљивали живе људе, наводи се у извештају ове организације.

На једној локацији банде су убиле 47 људи, седамнаест тела су спалиле, а остале жртве сахраниле у масовне гробнице.

"Извршен је масакр невероватне окрутности. Изостала је реакција државе", наводи се у извештају Лекара без граница.

Многи становници који беже од насиља сместили су се у импровизована склоништа, понекад само неколико блокова удаљена од кућа у којима живе.

Широм Порт-о-Пренса постављене су уличне блокаде у четвртима које контролишу банде чиме се спречава кретање и кола хитне помоћи и полицијских возила.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво