Читај ми!

Успех Шин Фејна окидач за нову кризу у четвороуглу Даблин, Белфаст, Лондон, Брисел

Резултати избора за локални парламент Северне Ирске – Стормонт, одржаних 5. маја, окидач су за нову кризу у четвороуглу Даблин, Белфаст, Лондон, Брисел. Влада Бориса Џонсона први пут је Европској унији дала рок од само 72 сата да заборави на царину робе између Ирског и Британских острва. У супротном, Лондон ће поништити Протокол о Северној Ирској, постигнут у оквиру преговора о Брегзиту.

Историјска републиканска већина

На недавно одржаним локалним изборима у Уједињеном Краљевству Шин Фејн, некада политичко крило Ирске републиканске армије, а сада највећа римокатоличка републиканска странка у земљи, освојила је, први пут у историји релативну већину у Северној Ирској.

Шта то значи за будуће јединство земље?

"Мој циљ је да политика функционише кроз партнерство, а не поделе. Радићемо заједно без обзира на политичка уверења. Указаћемо поштовање и очекујемо да и нас поштују", поручила је бирачима потпредседница Шин Фејна и, по свему судећи, будућа прва министарка Северне Ирске Мишел О’Нил.

Референдум о уједињењу остаје амбиција

Са 29 одсто гласова, републиканци немају снаге за референдум о отцепљењу. Но, амбиције остају.

"У више наврата смо тражили од ирске владе да створи услове за разговоре о уставним променама. То је увек био наш став и то ће и сутра бити мој став", тврди потпредседница Шин Фејна Мишел О’Нил.

Грађанство страхује од заоштравања сукоба дуж старих протестантско-римокатоличких линија.

"Уколико се то деси, страховаћу од новог грађанског рата и шта то може да значи за нашу децу", истиче медицинска сестра Џилијан Расел.

Унионистичка блокада

Унионисти, чија је надмоћна гласачка већина подељена у чак четири странке, прете блокадом свих институција док граница према остатку Уједињеног Краљевства не буде потпуно отворена.

"Док британска влада не буде предузела одлучну акцију по питању Протокола, нећемо именовати министре у извршну власт", упозорава председник Демократске унионистичке партије Џефри Доналдсон.

"Домаћинства са муком зарађују за хлеб и огрев. Није време за театар", узвраћа председница Шин Фејна Мери Лу Мекдоналд.

"Пре годину дана Борис нам је напричао гомилу лажи да Протокол никада неће бити примењен", подсећа униониста Џон Кинан.

Ултиматум Лондона

"Најважнији споразум је 25 година стар мировни споразум, постигнут на Велики петак", понавља британски премијер Борис Џонсон.

Без слободног протока робе преко Ирског мора, угрожен је мировни споразум, тврди британска влада.

Уставни суд подржава тај став.

Шефица дипломатије Лиз Трас већ прави нацрт закона о слободном протоку робе.

Бриселу оставља до суботе ујутру да нађе компромис.

"Европска унија предложила је брзу траку за кретање робе из Британије у Северну Ирску. Предложили смо драматично поједностављивање тог процеса смањењем царинских података на минимум како бисмо били уверени да ће роба и остати у Северној Ирској. То су идеје без преседана, које сведоче о нашој посвећености сигурности и стабилности Северне Ирске. Британске колеге нас међутим, нису дочекале на пола пута", каже потпредседник Европске комисије Марош Шефчович.

Међутим, представник британске владе Мајкл Елис сматра да је мир у Северној Ирској заснован на поштовању свих заједница и њиховом пристанку на одређене одлуке.

"Тренутни споразуми са Европском унијом то подривају. Нећемо дозволити да се то настави", истиче Елис.

Десничарска штампа у Британији најављује да би царина робе преко Ирског мора, померена на тај пункт, како би граница на Ирском острву остала отворена, могла да нестане већ 17. маја.

И док Лондон очекује одговор Брисела, аналитичари се питају да ли ће Европа, која већ има рат на свом источном ободу, ускоро се наћи у ратном стању и на западном ободу - ако не у правом ратном стању, а оно у рату речима и, изнад свега, трговинском рату.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво