Читај ми!

Италија има највише радара, Норвешка најстрожа према возачима, која земља је "најјефтинија"

Уколико планирате колима у Италију, потребно је да знате да су у тој земљи у функцији 8.073 радара која сликају и мере брзину возила, за чије прекорачење су предвиђене високе казне.

По броју такозваних "аутовелокса", како се у Италији називају мерачи брзина, та земља је на првом месту у Европи. У Немачкој их је 3.813, а Француској свега 2.406.

"Аутовелокс" је једно од најомраженијих средстава међу Италијанима, јер се често поставља не само на ауто-путевима већ и у градовима, где је тешко у моменту прећи са једне у другу брзину.

Италијани тако често кажу да "власт то ради да би напунила своје џепове".

Велика Британија броји 4.014 мерача брзине на улицама, док је Словачка на последњем месту, са само 13 уређаја у читавој земљи.

Где су највеће казне у Европи

У извештају који је објављен на сајту Zutobi са подацима добијеним од Speeding Europe, Scbd-a, те Auto Europe, анализирана су места на којима су највеће казне, када је реч о кршењима правила: прекорачење брзине, коришћења телефона за воланом и вожња у пијаном стању.

Направили су врсту укупног бодовања сваке земље, која је заснована на нормализованом резултату од десет за сваки фактор и на крају је израчунат просек резултата.

Норвешка је на првом месту листе од десет најстрожих земаља, са 6,42 поена од укупно десет, са казнама за прекорачење брзине до 711 евра.

Чешка је најјефтинија земља, са казнама од 19 евра.

Албанија има најмањи број поена, 1,82 на десет. Ко користи телефон за воланом у тој земљи плаћа казну од осам евра, уколико прође на црвено светло 10 евра, за прекорачење брзине на ауто-путу 20 евра и 175 евра за вожњу у пијаном стању.

Када је реч о вожњи у пијаном стању, најстроже су Мађарска, Чешка, Словачка док су најтолерантнији у Великој Британији.

Колике су казне у Италији

Казне за прекорачење брзине у Италији разликују се у односу на то колико је прекорачење – од 10 до 40 километара на час изнад дозвољеног.

Казна може да се креће од 173 до 694 евра. Од 40 до 60 километара казна је од 543 до 2.170 евра, као и суспензија дозволе од једног до три месеца.

Када је реч о казнама у пијаном стању, за 0,5 и 0,8 промила, казна је од 500 до 2.000 евра, као и суспензија дозволе на шест месеци.

Уколико је алкохол у организму између 0,8 и 1,5 промила, казна је од 800 до 3.200 евра, затвор од шест месеци, као и одузимање дозволе од шест месеци до годину дана.

Ко користи мобилни за време вожње у Италији, ризикује казну од 660 евра, као и одузимање до пет бодова.

Предвиђено је и одузимање дозволе до три месеца, једино у случајевима ако се прекршај поновио.

Особа која вози у контрасмеру ризикује казну од 163 до 652 евра, као и одузимање четири поена.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво