Читај ми!

Главни осумњичени за терористичке нападе у Паризу: Рекли су ми да се разнесем, нисам био спреман

Једини преживели и главни осумњичени за терористичке нападе у Паризу Салах Абдеслам искористио је последњу прилику од објасни своју улогу у кобној ноћи 13. новембра 2015. године, у којој је убијено 130 људи.

Након седам месеци суђења, Салах Абдеслам, Француз мароканског порекла, искористио је последњу прилику да детаљно опише своју улогу у терористичким нападима 13. новембра.

Он је у фебруару рекао да никада никога није ни убио ни ранио, али више информација о тој ноћи тада није дао. У марту се бранио ћутањем, а 13. априла је коначно проговорио.

"Ако сам искористио своје право на ћутање, то је било зато што се нисам осећао слушаним. Разумем да улога судства није лака. Али мислим да од почетка овог случаја људи не могу да прихвате особу каква сам ја. Имамо слику о мени какву су направили медији, која не одговара стварности и то узнемирава. Донео сам одлуку да говорим јер ми је ово последња прилика", рекао је Абдеслам у среду.

Сам је, каже, донео одлуку да не активира експлозив који је имао на себи.

"Ушао сам у бар у 18. арондисману. Поручио сам пиће. Гледао сам у људе око себе и помислио: 'Не, нећу то урадити'. Одустао сам, отишао сам, узео сам аутомобил", рекао је Абдеслам.

Рекао је да га је о плану напада информисао један други члан џихадистичке групе која стоји иза напада, Абделхамид Абауд.

"Рекао ми је да се разнесем и то је био шок. Мислио сам да ћу да идем у Сирију, нисам био спреман", рекао је Абдеслам.

Абдеслам је 13. новембра 2015. изашао из аутомобила у којем је превозио тројицу бомбаша-самоубица до "Стад де Франса". Рекао је да је у том тренутку још увек носио експлозив на себи, који је касније бацио.

Координисани терористички напади 13. новембра 2015. године догодили су се у Паризу на Стад де Франсу, током фудбалске утакмице Француска-Немачка, у дворани "Батаклан" и у шест ресторана и барова.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво