Читај ми!

Енергетски шок у Британији – рачуни за домаћинства на историјском максимуму

Кућни буџети милиона Британаца осетиће највеће повећање рачуна за енергију до сада, будући да ће просечно домаћинство морати да издвоји још 700 фунти на годишњем нивоу, што представља раст од 54 одсто. Истовремено, расту издаци и за друге рачуне, не само за енергију. Ново повећање цена најављено за октобар. Дан повећања цена у Британији назван "тмурни петак".

Повећање горње границе цене енергије од 54 одсто значи да ће домаћинство које користи типичну количину гаса и струје сада плаћати 1.971 фунту годишње. Даљи раст који ће повећати годишњи рачун на 2.600 фунти очекује се у октобру.

Повећање ће удвостручити број домаћинстава која живе у "огревном стресу" на пет милиона. То су она домаћинства која троше најмање 10 одсто укупног буџета на рачуне за енергију.

"Ово је највећи ценовни енергетски шок откад памтим", саопштио је Адам Скорер, извршни директор Националне енергетске акције, добротворне организације за борбу против сиромаштва.

Гувернер Банке Енглеске Ендрју Бејли рекао је да се земља суочава са највећим појединачним шоком због цена енергије од седамдесетих година прошлог века. 

Расту ПДВ, таксе, телефонски рачуни 

Домаћинства се суочавају са вишеструким повећањем цена од 1. априла, од општинских такси и ПДВ-а на кригле пива до телефонских рачуна, што све доприноси кризи трошкова живота, а предвиђа се да ће инфлација ове године достићи максимум у 40 година.

Док су снег и град падали широм Велике Британије ове недеље, породице и пензионери су говорили о томе да морају да искључе грејање и широкопојасни интернет како би приуштили храну чија цена расте.

Конгрес синдиката позвао је на хитна буџетска издвајања за помоћ радничким породицама које се налазе на "преломној тачки", пошто је процењено да око пет милиона људи од овог месеца неће моћи да плати рачуне за енергију.

Синдикати наводе да би рачуни за енергију ове године могли да расту 10 пута брже од плата.

"Људи не желе револуцију, они желе да знају како да плате своје рачуне за енергију", рекао је лидер лабуриста Кеир Стармер.

Пали сајтови великих добављача 

Милиони домаћинстава су се у четвртак суочили са хаосом јер су се веб-сајтови великих добављача енергије срушили јер су преплављени купацима који су журили да обезбеде јефтиније рачуне уочи великог повећања цена у петак.

Успаничени купци пожурили су да доставе очитавања бројила, реагујући на савете како би осигурали да добију јефтинију енергију до краја дана.

Министар финансија Риши Сунак се након такозваног "пролећног обраћања" суочио са критикама јер није учинио више да помогне људима који се боре са плаћањем рачуна за енергију. 

Стотине еколошких демонстраната блокирало је седам нафтних терминала широм земље у склопу кампање за парализу британске инфраструктуре за фосилна горива.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво