Читај ми!

Саудијска Арабија започела ваздушне ударе на Хуте у Јемену

Коалиција предвођена Саудијском Арабијом започела ваздушнe нападe на јеменски главни град Сану и лучки град Ел Худаиду, с намером да заустави нападе на своја нафтна постројења које су покренули побуњенички Хути, известили су саудијски медији.

Покрет Хути, повезан с Ираном, контролише већи део северног Јемена, укључујући и главни град Сану, а коалиција тврди да војном акцијом жели да "заштити глобалне изворе енергије", преноси Ројтерс.

Коалиција је раније саопштила да је пресрела и уништила два дрона изнад Јемена, који су били лансирани према саудијским нафтним постројењима у Ел Худаиди на Црвеном мору и позвала је цивиле да не бораве у близини било ког нафтног налазишта или постројења у том граду.

Хути су у петак објавили да су започели нападе на саудијске енергетске објекте, а коалиција предвођена Саудијском Арабијом навела је да је погођено постројење за дистрибуцију рафинерије нафте "Арамко" у Џеди, где је дошло до пожара на два резервоара, али без жртава.

Коалиција је саопштила да ће током своје операције поштедети цивилне локације и избећи колатералну штету на нафтним објектима.

Локална телевизија повезана с Хутима известила је да су ратни авиони коалиције око Саудијске Арабије покренули нападе на град Ел Худаиду и да они још трају, док су становници рекли за Ројтерс да су ваздушни удари у близини луке.

Објављено је и да су нападнути лука Салиф, електроенергетска корпорација, као и нафтна постројења у Ел Худаиди.

Становници главног јеменског града Сане рекли су Ројтерсу да је бомбардована управна зграда нафтне компаније "Сафер" на југу града.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво