Читај ми!

У Украјини око 300 Срба, неки већ напустили земљу

Око триста држављана Србије налази се тренутно у Украјини, у Кијеву их је стотинак, а неки су већ напустили ту земљу, каже амбасадор Србије у Украјини Аца Јовановић.

Амбасадор Аца Јовановић за Танјуг каже да је Амбасада у Кијеву одмах пренела препоруку Министарства спољних послова грађанима Србије у Украјини да размотре могућност привременог напуштања територије те државе.

"Ми смо у року од пет минута то поставили на сајт амбасаде, а у јутарњим сатима смо све грађане са којима смо били у контакту или које знамо лично, обавестили мејлом или поруком о стању и ситуацији. Различите су ситуације, неки су овде у мешовитим бракова, неки овде имају породицу... Свако доноси одлуку на основу своје ситуације", рекао је Јовановић.

Према информацијама Амбасаде, неки грађани Србије су и пре него што је та препорука стигла, напустили Украјину и са децом отишли у Србију.

Велики број авиона не може да лети без осигурања 

Када је реч о авио-саобраћају у тој земљи у којој већ недељама не престају напетости, Јовановић каже да су од јуче практично британске осигуравајуће компаније ставиле забрану за осигурање ваздухоплова који лете у Украјину, што самим тим значи да велики број авиона не може да лети без осигурања.

Наводи и пример једног авиона "Скај апа", украјинске нискобуџетне авио-компаније, чији је власник Ирац, који је забранио да тај његов авион слети у Кијев, па је морао да слети у Кишињев, главни град Молдавије, одакле су путници пребачени у Кијев.

"Не знамо шта ће бити даље, имамо информацију да је украјинска влада донела одлуку да издвоји финансијска средства како би обезбедила осигурање ваздухоплова, како не би престао авио-саобраћај", рекао је Јовановић.

Када је реч о наводима украјинских медија, да једна од највећих авио-компанија у Украјини "сели" авионе у иностранство на захтев власника тих авиона, међу којима и два у Београд, амбасадор истиче да се ситуација у земљи мења из часа у час и да се чују различите информације, од којих су неке и контрадикторне.

"Не можемо то ни да демантујемо, ни да потврдимо. Видећемо даље како ће се развијати ствари", рекао је Јовановић.

"Ми очекујемо све најбоље, али треба бити реалан и опрезан. Без икакве панике, али не треба се понашати неодговорно", додао је Јовановић.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво