Читај ми!

Иран пред наставак преговора о нуклеарном споразуму: Укидање америчких санкција је "црвена линија"

Укидање америчких санкција је "црвена линија" Техерана у преговорима са светским силама у Бечу за оживљавање нуклеарног споразума из 2015. године, саопштио је портпарол иранског Министарства спољних послова Саид Хатибзадех.

Саид Хатибзадех је на конференцији за новинаре истакао да ће разговори бити настављени у уторак.

"Питање укидања санкција и бенефиције које ће Иран имати, то је црвена линија Ирана у преговорима", изјавио је Хатибзадех.

САД су у петак обновиле одлуку о ублажавању санкција Техерану, дозвољавајући међународну нуклеарну сарадњу са Ираном на пројектима чији је циљ да отежају коришћење иранских локација за развој нуклеарног оружја.

"Вашингтон је одлучио да предузме корак који нема утицаја на економску ситуацију у Ирану. Америчка влада би требало да се врати споразуму и испуни своје обавезе", нагласио је портпарол иранског Министарства спољних послова.

Министар спољних послова Хосеин Амирабдолахијан описао је у недељу потез САД као "добар, али недовољан".

Иран је прекршио нуклеарна ограничења, реагујући на повлачење бившег председника САД Доналда Трампа из нуклеарног споразума између Техерана и шест сила и поновно увођење санкција Ирану.

Техеран и Вашингтон одржали су осам рунди индиректних преговора од априла прошле године у Бечу са циљем да се поново успостави нуклеарни споразум, у оквиру којег је Иран пристао да обузда свој нуклеарни програм у замену за укидање међународних санкција које су смањиле извоз нафте из те земље.

Пауза у разговорима почела је 28. јануара пошто су се највиши преговарачи вратили у своје престонице на консултације.

Специјални изасланик САД за Иран Роберт Мели изјавио је у недељу да ће се ускоро вратити у Беч, инсистирајући на томе да би пакт још увек могао да оживи.  

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво