Читај ми!

Макронова 24 сата за мир

Председник Француске Емануел Макрон у наредна 24 сата разговараће са руским и украјинским председником, Владимиром Путином и Володимиром Зеленским, у покушају да спусти тензије између ове две државе. Пред пут је поручио да Русија има право да захтева преговоре о безбедносним гаранцијама, али и да треба сачувати суверенитет Украјине. По слетању у Москву рекао је да у чуда не верује, али и да је оптимистичан.

Већ недељама звецка се оружјем око источне границе Украјине и не смирују се тензије на релацији Москва–Вашингтон. Ни једна ни друга страна не одступају од својих захтева, док грађани Украјине страхују да би сваког тренутка могао да избије рат.

Зато су све наде упрте у дипломатске моћи председника Француске Емануела Макрона, који је данас допутовао у Москву на разговор са руским колегом Владимиром Путином.

"У разумној мери сам оптимистичан, али не верујем у чуда", рекао је Макрон по слетању у Москву.

Двојица лидера током прошле недеље су чак три пута разговарала телефоном, а на столу у Москви данас ће бити мноштво питања, посебно предлог о безбедносним гаранцијама које је 17. децембра прошле године обелоданило руско министарство спољних послова.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да ће "Путин бити спреман да настави дискусију коју су двојица лидера започела преко телефона". Тема ће свакако бити и билатерални односи две земље.

Више детаља о разговору који долази у тренутку узаврелих страсти и никад горих односа САД и Русије од Хладног рата, знаће се на конференцији за медије двојице лидера по завршетку састанка.

У вери да може да обезбеди деескалацију ситуације у вези са Украјином, Макрон из Москве путује у Кијев где га у уторак чека разговор са украјинским председником Володимиром Зеленским.

Два извора блиска Макрону рекла су за Ројтерс да његов пут у Москву и Кијев има циљ куповину времена и замрзавање ситуације бар до априла, кад ће у неколико држава Европе бити одржани избори, па и председнички у Француској.

Консултације са Бајденом 

Пре него што је кренуо пут Москве, Макрон је обавио консултације са америчком страном. Са Џозефом Бајденом разговарао је телефоном чак 40 минута.

Како је навела Јелисејска палата, разговор двојице лидера "омогућио је да поделе информације које су прикупљене током викенда, ради боље координације уочи Макроновог пута".

Из Беле куће стиже саопштење да су Макрон и Бајден разговарали о "дипломатији која је у току и покушају одвраћања руског континуираног гомилања војске на граници са Украјином".

Шта је Макрон поручио пред пут 

Уочи поласка за Москву, председник Француске је у интервјуу Журнал ди диманшу рекао да је уверен да освајање Украјине није Путинов основни геополитички циљ, већ "он жели да успостави јасна правила кохабитације са НАТО-ом и Европском унијом".

Према Макроновим речима, Русија има право да захтева преговоре о безбедносним гаранцијама.

"Безбедност и суверенитет Украјине, или било које друге европске државе, не може бити део компромиса, али је такође легитимно право Русије да постави питање сопствене безбедности", рекао је председник Француске.

Указао је да би постизање договора могло да значи да западни савезници морају нечега да се одрекну.

"Нашу европску браћу морамо штитити тако што ћемо предложити нову равнотежу која ће сачувати њихов суверенитет и мир, али то треба урадити тако да истовремено поштујемо Русију и схватимо садашње трауме тог великог народа и велике нације", поручио је Макрон.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво