Читај ми!

Протести блокирају Отаву већ десет дана, проглашена ванредна ситуација

Демонстрације против ковид мера у Канади блокирају престоницу Отаву већ десет дана. Учесници протеста бројчано надмашују припаднике полиције и контролишу ситуацију, каже градоначелник. Проглашена ванредна ситуација.

Градоначелник Отаве прогласио је ванредну ситуацију због протеста који већ десет дана практично паралишу центар града.

Ова одлука говори о томе колико "озбиљну опасност и претњу по безебдност и сигурност становника" представљају протести и наглашава потребу за подршком са других нивова и јурисдикције владе", навео је градоначелник у изјави.

Протести под називом "Конвој слободе" почели су прошле недеље као покрет против обавезне вакцинације камионџија који возе ван граница земље, али су у међувремену прерасли у израз општег неслагања са антиковид мерама које уводи влада премијера Џастина Тридоа.

Неки учесници протеста махали су заставама конфедерације, па чак и нацистичким заставама. Било је и порука за распуштањем владе.

"Ситуација је у овом тренутку потпуно измакла контроли, јер појединци са протеста пуцају", рекао је градоначелник Отаве Џим Вотсон на локалној радио-станици.

Каже и да учесника протеста бројчано има "далеко више" него полицајаца. 

Ројтерс преноси саопштење полиције која наводи да се добро организована блокада делимично ослањала на финансирање симпатизера из Сједињених Држава.

У суботу је хиљаде људи демонстрирало у канадским градовима, укључујући финансијски центар Торонто.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво