Читај ми!

Паис објавио шта САД и НАТО нуде Русији, званичници без коментара

Шпански Паис јутрос је објавио поверљиви одговор који су САД и НАТО послали Москви. Они нуде дијалог о контроли наоружања и мере за спречавање инцидената у замену за деескалацију ситуације са Украјином и повлачење руских војника са Крима, Придњестровља, из Јужне Осетије и Абхазије.

У документима до којих је Паис дошао, наводи се да су Сједињене Државе спремне да разговарају о инспекцијама објеката у Румунији и Пољској, у којима су постављени противваздушни ракетни системи, у замену за инспекције истих таквих објеката руских оружаних снага.

Вашингтон изражава спремност да разговара и о "механизмима транспарентности", којима би се потврдило да крстарећих ракета "томахавк" нема на локацијама у Румунији и Пољској, али само под условом да Русија пристане на реципрочне мере и увид у две ракетне базе.

"Морамо да се консултујемо са НАТО савезницима, укључујући Румунију и Пољску, о овом питању", наводно пише у документу на који се позива Паис.

НАТО је позвао Москву на деескалацију ситуације у Украјини, а заузврат НАТО и САД "остају отворени за смислене дискусије о контроли наоружања и дијалог са Русијом о узајамној транспарентности и мерама за изградњу поверења".

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је раније рекао да је Вашингтон тражио да писани одговор САД остане поверљив. Он је, међутим, рекао и да, с обзиром на то да је наведено да су у писању одговора консултовани и савезници, сумња да одговор неће процурети.

Раније је навео и да одговор оставља простор за дијалог, али само о секундарним питањима.

У НАТО-у нису желели да коментаришу документ који је објавио Паис.

НАТО је, такође, подсетио да је званичан став Алијансе у вези са предлозима Русије обелоданио генерални секретар те организације на конференцији за новинаре, а након што је претходно упутио писане предлоге Москви.

Коментар нису хтели да дају ни у Москви, портпарол Кремља Дмитриј Песков је рекао новинарима да се за коментар обрате Паису или шпанској влади.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво