Читај ми!

Ердоган би да посредује између Русије и Украјине; Москва: Чак и помисао на рат је неприхватљива

Турска се понудила да буде посредник у преговорима Русије и Украјине. Реџеп Тајип Ердоган чека на одговор Москве. Сергеј Лавров каже да писани одговор САД буди наду за дијалог, али само о секундарним питањима. Огласио се и Кијев – шеф украјинске дипломатије поручује да жели мирно решење, али да ће, у случају напада Русије, узвратити.

Од новембра је стање на истоку Украјине напето. Кијев, Вашингтон и НАТО наводе да Руси нагомилавају снаге на граници са Украјином, али и у Белорусији, као и да је могуће да се планира инвазија на Украјину.

Русија то негира, али тражи безбедносне гаранције, између осталог и то да Украјина неће постати чланица НАТО-а.

Москва је јуче добила писане одговоре Сједињених Држава и НАТО-а на тражене безбедносне гаранције.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је рекао да је одговор у складу са оним што су јавно износили, као и да политика отворених врата остаје политика Алијансе.

Каже и да одговор трасира пут за дијалог и демократију, а да од одговора Русије зависи шта ће се даље дешавати. Они ће, додаје, бити спремни за сваки сценарио.

Амбасада САД у Кијеву је, иначе, позвала америчке држављане да размотре могућност да напусте Украјину због непредвидивих догађаја који би могли да уследе.

Јуче је одржан и састанак у нормандијском формату – Русија, Украјина, Француска и Немачка. Након осам сати разговора стране су се сагласиле да је кључно успоставити прекид ватре на истоку Украјине. Француски представник сматра да је начињен корак ка смањењу тензија. 

Многе земље обећавају помоћ Украјини, неке у наоружању, док друге обећавају да ће послати војнике. Немачка планира да пошаље шлемове, што је наишло на жестоку критику градоначелника Кијева Виталија Кличка.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво