Читај ми!

Да ли Буркину Фасо тресе вирус "западноафричког пуча"

Дуготрајна пуцњава одјекивала је у недељу из неколико војних база у Буркини Фасо, док је влада те западноафричке земље негирала да је војска преузела власт и притворила председника Роха Кабореа. Демонстранти на улицама престонице, полиција узвратила сузавцем.

Ројтерс преноси да су побуњени војници наводно тражили већу подршку владе у борби против исламистичких милитаната и оставку шефова војске и обавештајних служби.

 

У међувремену, Влада Буркине Фасо је позвала на смиреност, демантујући спекулације на друштвеним мрежама да је војска преузела власт или притворила председника Роха Кабореа.

Према наводима британске агенције, гласна пуцњава могла се чути већу у пет часова ујутру по локаном времену из базе у главном граду Уагадугуу, где су затворени војници умешани у неспешан покушај пуча 2015. године.

Стотине људи изашло је на улице у знак подршке побуњеницима, певајући државну химну и скандирајући: "Ослободите земљу!". Полиција је узвратила сузавацем како би растерала око 300 демонстраната.

Амбасада САД у Буркини Фасо такође известила о пуцњави у друге војне базе у Уагадугуу и у базама у северним градовима Каја и Уахигуја.

Ројтерс наводи да у Буркини Фасо расте фрустрација због владиног руковања побуном екстремиста повезаних са Ал Каидом и Исламском државом. Смрт 49 војних полицајаца у новембарском нападу изазвала је насилне уличне протесте који су позвали председника Роха Кабореа да се поднесе оставку.

Обраћајући се новинарима, један од побуњеника је поставио низ захтева, укључујући оставке начелника генералштаба и шефа обавештајне службе.

Такође је позвао на боље ресурсе за добробит рањених војника и њихових породица, као и на "одговарајућу" обуку за војску, која трпи велике губитке у сукобима са терористима.

Влада Буркине Фасо потврдила је пуцњаву у неким војним базама, али је демантовала извештаје на друштвеним мрежама да је војска преузела власт.

Говорећи на националној телевизији, министар одбране генерал Бателеми Симпоре рекао је да су разлози пуцњаве још увек нејасни.

"Шеф државе није приведен, ниједна институција земље није угрожена. За сада не знамо њихове мотиве, нити шта траже", навео је Симпоре.

Председник Буркине Фасо није виђен у јавности. Са његов налога на Твитеру објављене су речи подршке фудбалској репрезентацији те земље уочи утакмице Афричког купа нација против Габона.

Западноафрички страх од пуча

Владе западне и централне Африке су у стању приправности након успешних државних удара у протеклих 18 месеци у Малију и Гвинеји. Војска је такође преузела власт у Чаду прошле године након што је председник Идрис Деби погинуо.

Власти Буркине Фасо ухапсиле су десетак војника раније овог месеца због сумње да су у завери против владе.

Хапшења су уследила након потреса у руководству војске у децембру, што су неки аналитичари видели као покушај председника Кабореа да ојача своју подршку у војсци.

Све веће насиље у Буркини Фасо изазвано исламистичким нападима, део је веће побуне у западноафричкој области Сахел, где је прошле године погинуло више од 2.000 људи.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво