Читај ми!

Удар Нептуна у Медитерану – војна вежба или порука за Москву

У понедељак почиње 12-дневна војна вежба НАТО-а у Медитерану, под називом "Удар Нептуна '22", а њена звезда биће носач авиона УСС "Хари С. Труман". Вежба се одржава услед растућих тензија због ситуације на граници Украјине и Русије. Алијанса ће увек учинити све што сматра неопходним како би заштитила своје савезнике, поручује Јенс Столтенберг.

Носач авиона "УСС Хари С. Труман" са својом ударном групом биће главни допринос америчких снага војној вежби у Средоземном мору. 

Секретар Пентагона задужен за медије Џон Ф. Кирби рекао је да је вежба осмишљена тако да демонстрира способност НАТО-а да у одбрану својих савезница укључи носач авиона и могућност ваздушних напада с мора.

Ова вежба је у плану од 2020. године, али је узета у обзир и актуелна ситуација на граници Украјине и Русије, рекао је Кирби.

"С обзиром на тренутне тензије, разматрали смо одржавање ове вежбе. Ипак, након свих тих разматрања и разговора са нашим НАТО савезницима, донета је одлука да се иде даље", рекао је Кирби.

Пошто је вежба увелико у плану, у њу нису укључени потенцијални војни сценарији у Европи.

"Сама вежба није осмишљена за сценарије који би могли да се десе када је реч о Украјини. То је заиста само поморска НАТО вежба којом проверавамо широки распон способности које желимо да наставимо да унапређујемо", тврди Кирби.

Каже, међутим, да није јасно зашто је руска војска на граници са Украјином, али и да верује да постоји могућност за дипломатско решење ситуације и деескалацију.

"Као што сам и раније рекао, један од начина да дође до деескалације је да Руси повуку неке од својих јединица са границе. Међутим, они не нагињу ка томе. Штавише, мислим да они своје присуство додатно повећавају", рекао је Кирби.

Додаје да, иако ова вежба нема везе са Украјином, САД остају посвећене унапређивању украјинске способности да се одбрани. Наводи и да желе дa умире своје савезнике, нарочито на источном крилу НАТО-а.

Огласио се и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, који је поздравио учешће америчког носача авиона на вежби, додајући да ће Алијанса "увек учинити све што сматра неопходним" како би заштитила своје савезнике.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво