Читај ми!

Тонга, један случај заразе коронавирусом и страх од ковид цунамија

Аустралија и Нови Зеланд почели су да шаљу помоћ Тонги, усред страховања да би хуманитарни радници могли да донесу случајеве ковид цунамија пацифичкој држави која је до сада забележила само један случај заразе коронавирусом.

Нови Зеланд је послао два брода са залихама помоћи. Министар одбране Пини Хенаре рекао је да се очекује да стигну за четири дана, али да би могли стићи већ у петак ако буду добре временске прилике.

"Очигледно ће [њихов задатак број један] бити да погледају како могу да их снабдевају водом. То им је био приоритет број један", рекао је Хенаре.

Брод аустралијске морнарице кренуо је из Сиднеја за Бризбејн и требало би да до Тонге стигне у среду. Софи Форд из Црвеног крста Аустралије изјавила је да залихе укључују материјал који ће помоћи да се обезбеди привремено склониште за људе и чиста вода за пиће која је, могуће, била контаминирана облаком пепела.

Фордова је, међутим, навела да су хуманитарне групе свесне ограничења која намеће ковид 19, а која захтевају да људи који долазе у земљу буду изоловани до три недеље, а роба данима у карантину.

"Заиста смо свесни да наш одговор не доноси више проблема", рекла је Фордова.

Високи тонгански дипломата у Канбери, Куртис Туихалангингие, рекао је за Еј-Би-Си да постоји забринутост да ће "цунами ковида погодити Тонгу" пошто је хуманитарна помоћ стигла у земљу.

Један случај заразе од почетка пандемије 

Тонга има само један забележен случај ковида-19 током пандемије и задржала је строги режим контроле карантина из опреза.

Аустралијски премијер Скот Морисон рекао је да још није успео да разговара са премијером Тонге како би добио званичан захтев за помоћ, рекавши да су квар телекомуникација и облаци пепела створили "веома тешку ситуацију за рад".

"Сваки пут када нас нека пацифичка нација позове за подршку, ми смо увек говорили 'да', и тако, знате, разговараћу са премијером, надам се, касније данас, ако комуникација дозвољава, и ми ћемо се кандидовати кроз шта год им затреба", рекао је Морисон.

Иако се страховало да су ерупција вулкана и цунами могли оштетити главни аеродром у Тонги, то се није догодило.

Међународни провајдер мобилне телефоније поставио је привремени систем на Тонгатапу, главном острву Тонге, користећи сателитску антену Универзитета Јужног Пацифика.

Очекује се да ће за поправку подводног каблау бити потребно четири недеље, тако да ће телекомуникациони систем у земљи радити са 10 одсто уобичајеног капацитета.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво