Читај ми!

Севернокорејске ракете "погодиле" јужнокорејски Старбакс

Пробе хиперсоничних ракета у Северној Кореји на необичан начин се уплеле у позиве за бојкот кафића "Старбакс" у суседној Јужној Кореји.

Власти у Пјонгјангу ових дана проводе нове тестове ракетног наоружања, који по, извештавању државних медија у Северној Кореји, представљају последње стадијуме у испитивању технологије (за одбрану неухватљивих) хиперсоничних ракета.

Те пробе на необичан начин су се преточиле у питање бојкота ланца кафића "Старбакс" у суседној Јужној Кореји.

Наиме, у Јужној Кореји у току је кампања за председничке изборе заказане за март, те се заоштрава сучељавање између либералних, прогресивних снага са једне и конзервативних, десничарских снага са друге стране. Док ови први често заговарају мекшу и помирљивију политику према Северу, као простору на којем живи исти корејски народ, ови други се поносе изразитим антикомунизмом, те се често залажу за чвршће мере, као што су економска изолација Пјонгјанга, јачање јужнокорејске армије и слично.

Амерички ланац "Старбакс", који поседује преко 30 хиљада кафића у више од 80 земаља, од краја деведесетих почео је да се шири у источној Азији и на тржишту земаља тог региона сада је доминантни играч када је у питању продаја кафе и напитака који је садрже.

У Јужној Кореји највећи деоничар у локалној подружници те компаније, "Старбакс кафа Кореја", са чак 67 посто је ланац супермаркета и тржних центара "Е-март", који је ћерка компанија пословне групе "Шинсеге".

Она се превасходно ослања на робне куће и поседује највећу продавницу тог типа на свету у граду Пусан, која се простире на чак 294 хиљада квадратних метара. Потпредседник те групе, милијардер Чунг Јонг Ђин покренуо је на друштвеним мрежама хаштаг "уништити комунизам" и на њему, између осталог, поставио и фотографије севернокорејских хиперсоничних ракета, јављају јужнокорејски медији.

И док у Јужној Кореји међу гласачима свих боја нема превише љубави према комунизму, па сам позив на његову елиминацију није посебно споран, медији у тој капиталистичкој земљи јужно од 38 паралеле протумачили су Чунгов наступ на Твитеру као израз подршке конзервативној опцији на предстојећим изборима, јер је јасно да је она та која се залаже за строго поступање са сународницима са Севера који живе у једнопартијском систему.

То је онда, даље, схваћено као да компанија "Старбакс кафа Кореја", која има нешто више од хиљаду радњи и приходује близу 900 милиона долара годишње, финансијски стоји иза кампање конзервативне партије "Снага народа", што је проузроковало позив на бојкот испостава тог ланца.

На то присталице деснице иронично узвраћају да пошто либерали воле Американце они неће истрајати у том бојкоту.

Треба, међутим, нагласити да иако је "Старбакс" мега компанија са седиштем у америчком граду Сиетлу, он заправо има мањински удео у "Старбакс кафи Јужна Кореја", јер је већински власник горе поменута група "Шинсеге".

Као последица свађа на друштвеним мрежама и извештавања медија о "проблему Старбакс", деонице групе "Шинсеге" пале су на корејској берзи КОСПИ близу седам посто.

Педесеттрогодишњи милијардер Чунг Јонг Ђин у Јужној Кореји је познат и по томе што је забранио објављивање реклама с ликом своје бивше супруге глумице у тржним центрима и робним кућама у саставу групе "Шинсеге" након што се она развела од њега.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво