Читај ми!

Европско интернет чвориште на пучини Индијског океана

Један међународни конзорцијум жели да француску прекоморску територију Реунион претвори у глобално дигитално чвориште. То би могло да помогне локалној привреди, али неће решити све проблеме тог острва.

Француска прекоморска територија Реунион у Индијском океану позната је пре свега као тропски туристички рај који се налази око 200 километара од Маурицијуса и око 800 километара од Мадагаскара. Људи тамо долазе због предивних плажа и бујних зелених планинских пејзажа. Чак 42 одсто површине тог острва налази се на Унесковој листи светске природне баштине.

На острву живи око 850.000 људи, а с обзиром да припада Француској, званична валута је евро.

Али ускоро би то острво могло да постане важно и за дигитални свет – један међународни конзорцијум тамо жели да изгради глобално дигитално чвориште. Ако то буде успело, могла би, кажу економисти, да се смањи хронично висока незапосленост, бар донекле.

Први кораци су већ предузети. У пролеће 2021. постављен је подморски интернет кабл који је 24 пута бржи од дотадашњих дигиталних веза са спољним светом.

"Интернет на острву је други најбржи у Француској, одмах иза оног у Паризу", каже за DW Насир Гуламали, генерални директор групе "Осеинд" са седиштем у Порту на Реуниону.

Експозитура "Осеинда", "Зеоп", заједно са другим фирмама, уложила је 50 милиона евра у нови интернет кабл под називом "Метис". С капацитетом преноса од 24 терабита он повезује Реунион, Мадагаскар и Маурицијус с Јужном Африком.

"Планирамо још један кабл који ће наше острво да повеже са Индијом, у то ћемо да уложимо 120 милиона евра", најављује Гуламали. Осим тога, тај предузетник жели да на Реуниону изгради и огромне центре за чување и обраду података. Заузврат се нада приватним инвеститорима. "Већ разговарамо с међународним инвеститорима који би могли да уложе и до милијарду евра."

Дигитални чвор: Европа у Индијском океану

Гуламали се нада да ће Реунион привући фирме као дигитално чвориште с брзим интернет везама и великим бројем сервера.

"Тренутно постоји пет дигиталних чворишта на свету. Два су у САД, два у Азији, а једно у Марсељу у Француској", каже Гуламали. "Али у Индијском океану постоји дигитална рупа. Острво Реунион би зато могло да буде идеално место за шесто чвориште.

С обзиром на то да острво припада Европи и ту би важили европски стандарди за безбедно чување података. Осим тога, постоје веома добре могућности за образовање и обуку, постоји квалификован кадар, као и првокласан здравствени систем", каже Гуламали. Он се нада да би то могло да увери интернет гиганте попут "Гугла", "Епла", "Фејсбука" или "Амазона" да дођу на острво.

У те компаративне предности већ су уверили Беатрис Гујон. Она је педијатар и основала фирму "Логипрен" која је развила интернет платформу која израчунава дозу лекова за новорођенчад, јер је, сматра, сваки шести рецепт за бебе штетно предозиран.

Гујон је одабрала Реунион као место за свој пројекат, не континенталну Француску. "Интернет је овде исто тако брз као и на копну, а има висококвалификованих људи за наша руководећа и инжењерска места. Локална власт такође нам даје попуст на издвајања од плата", објашњава Беатрис Гујон за DW.

Њена фирма основана 2016. сада је профитабилна и имала је прошле године промет од 2,7 милиона евра. Ускоро ће платформа бити доступна и у мароканским, шпанским и белгијским болницама, а преговори с клиникама у Великој Британији су у току.

Гујонова, међутим, има све више проблема с проналажењем квалификованих програмера на Реуниону. Само у 2021. години фирма је отворила 15 нових радних места - Логипрен сада запошљава укупно 40 људи. "Зато би за нас било веома добро када би острво постало дигитално чвориште. То би дефинитивно привукло више ИТ стручњака."

Велико интересовање инвеститора

Према процени Стефана Коломбела, Реунион је све више у фокусу дигиталних компанија. Коломбел је председник индустријског удружења "Дигитал Реунион" које представља око 500 фирми са око 5.000 запослених. "Имамо све више захтева заинтересованих инвеститора за додатне информације", рекао Коломбела посетиоцима почетком децембра на годишњем дигиталном сајму НXСЕ у главном граду острва Сен Денију.

Сајам се одржао по шести пут. У односу на прву годину, број учесника се утростручио на 900. Коломбел сматра да би изградња дигиталних центара острво учинила привлачнијим. "Наравно да смо сада дигитално повезани с другим земљама, али увек је добро када можете са сачувате велике количине података локално, то даје додатну сигурност."

Дигитални подстицај за економију

Генерално, дигитални планови могли би економски да помогну том острву на којем живи око 900.000 људи, каже Филип Жан-Пјер, професор економије на Универзитету у Сен Денију.

Незапосленост је тамо 18 одсто, двоструко више од француског просека. "Могло би да се отвори неколико хиљада радних места у дигиталном сектору, што би индиректно створило и радна места у привреди", каже Жан-Пјер у интервјуу за DW.

Али изградња дигиталног чворишта на Реуниону не би решила све проблеме. "Неће сви наши незапослени пронаћи посао у следећих пет или десет година. Уосталом, многи од њих су у прошлости радили у класичним привредним гранама и не могу једноставно и преко ноћи да се преквалификују за сектор интернета", наглашава Жан-Пјер.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво