Читај ми!

Доживотна казна за тројицу мушкараца из Џорџије због убиства Афроамериканца Ахмада Арберија

Отац и син, Тревис и Грегорије Мекмајкл и њихов комшија Вилијам Брајан осуђени су на доживотне казне затвора због убиства Афроамериканца Ахмада Арберија, џогера, који је трчао у њиховом крају у којем претежно живе белци у тој јужној америчкој држави 2020. године.

Тревиса и Грегорија Мекмајкла суд у Џорџији осудио је на доживотну робију, док ће Вилијам Брајан моћи да затражи помиловање после 30 година затвора, што је минимална казна за убиство по државном закону.

Судија Тимоти Волмсли образложио је да је Мекмајкловима изрекао најтежу казну која му је била на располагању делимично и због њихових "безосећајних" речи и дела снимљених камером телефона.

Истакао је да отац и син нису показали кајање или емпатију према Ахмаду Арберију.

Оптужени су тврдили да су деловали у самоодбрани док су покушавали да изврше грађанско хапшење осумњиченог провалника, али тужиоци су тврдили да је раса играла улогу.

Судија је рекао да је Арбери био "мета лова и да је убијен због појединаца у судници који су преузели закон у своје руке".

"Узимање закона у своје руке је опасан подухват", истакао је Волмсли.

Уочи његове пресуде, породица Арбери позвала је на најстроже могуће казне за тројицу мушкараца како би напокон "затвoрили тешко поглавље" у свом животу.

Ванда Купер Џонс, Арберијева мајка која је седела у судници током целог суђења навела је да ова пресуда њеног сина неће вратити назад, али да ће јој помоћи да затвори веома тешко поглавље у свом животу.

Џесмин Арбери, Ахмадова сестра, обратила се суду и описала расу свог брата као нешто што треба величати, али је за његове убице била нешто застрашујуће.

"Имао је тамну кожу која је блистала на сунцу као злато. Имао је коврџаву косу, често ју је увијао прстима. Имао је широки нос а боја његових очију је била пуна меланина. То су особине због којих су ти људи претпоставили да је Ахмад опасни криминалац. Мени, ти квалитети показују младића пуног живота и енергије, који је изгледао као ја и људи које волим", поручила је Арберијева сестра. 

Адвокати оптужених рекли су да ће уложити жалбу на пресуду.

Како је дошло до убиства 

Ахмад Арбери (25) је трчао кроз насеље Сатила Шорс 23. фебруара после подне, када су Мекмајклови одлучили да узму оружје, ускоче у камионет и крену да јуре младића.

Брајан, који се потери придружио својим аутомобилом, снимио је мобилним телефоном Тревиса Мекмајкла како из пушке изблиза пуца у Арберија.

Младић није био наоружан и није носио ништа осим опреме за трчање и патика.

Снимак је изазвао бес када се појавио после више месеци и када је обелодањено да ниједан од умешаних мушкараца није ухапшен.

Арберијево име је било једно од оних која су скандирана за време националних протеста због расизма 2020. који су избили после полицијских убистава Џорџа Флојда и Бријане Тејлор.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво