Читај ми!

Афроамериканац други пут на челу Њујорка, заклетву положио после поноћи на Тајмс скверу

Члан Демократске партије Ерик Адамс положио је у новогодишњој ноћи заклетву на Тајмс скверу и тиме званично постао 110. градоначелник Њујорка, и други Афроамериканац на тој функцији.

Неколико минута након што је откуцала поноћ и након што је спуштена кристална кугла, Ерик Адамс је, држећи фотографију своје мајке Дороти у једној руци положио заклетву над породичном библијом.

"Верујте ми, спремни смо за велики повратак, јер ово је Њујорк", рекао је Адамс окупљенима на Тајмс скверу.

Иначе, инаугурација је требало да се одржи у Краљевом позоришту у Бруклину, у знак захвалности према гласачима који живе ван Менхетна, који су га изабрали. Ипак, од тога се одустало због коронавируса, и одлучено је да се одржи на Тајмс скверу, на отвореном, где је присутвовало само 25 одсто од уобичајеног броја људи.

Шездесетједногодишњи Ерик Адамс је други Афроамериканац на челу Њујорка. На власт долази у тренутку када се нови сој коронавируса, омикрон, шири међу популацијом. Ове недеље је забележен нови рекорд по броју новозаражених у једном дану – 67.000. Све је више људи у болницама.

То није једини проблем. Стопа незапослености износи 9,4 одсто, што је двоструко више од државног просека. И стопа криминала је висока – раст који се бележи од почетка пандемије. 

Иначе, Ерик Адамс је човек скромног порекла, син чистачице који је напредовао до позиције шефа полиције Њујорка. Током кампање је обећао да ће се борити против неједнакости у овом граду, али није окренуо леђа ни бизнисменима, пише Њујорк тајмс.

Инаугурацији је присуствовао и бивши градоначелник Бил де Блазио, који је у два мандата био на челу Њујорка. Виђен је како са својом супругом плеше на Тајмс скверу, чекајући да сат откуца поноћ.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво