Читај ми!

Либија, избори које (скоро) нико не жели

Снаге Калифе Хафтара опколиле полицијску станицу у Себхи. После неколико сати сукоба, две особе су убијене и неколико рањено. Још се чека коначна листа председничких кандидата. Међународни кривични суд "поновио" потерницу за Гадафијевим сином. Коначна одлука о изборима наредне седмице.

Трупе "фелдмаршала" Калифе Хафтара и локалне снаге безбедности сукобиле су се на улицама Сабхе, свега десетак дана пред најављене председничке изборе, чије је одржавање, у овом тренутку, прилично неизвесно због низа проблема, укључујући потврду коначне листе кандидата.

Две особе су убијене, а неколико је рањено у пуцњави која је трајала читаву ноћ. Идентитет жртава није познат, али је локална полиција оптужила Хафтарове снаге да су покушале да запоседну станицу снага безбедности и центар града.

Хафтаров 116. батаљон је, после пуцњаве, напустио центар града и одвезао 11 полицијских возила. Локални медији у Сабхи јављају да су сукоби мањег интензитета настављени и током дана.

Пуцњава у Себхи уследила је десетак сати пошто су се команданти две кључне "војске" у Либији, Мудамед ал Хадад и Абдел Разак ал Надори састали у Сирти начелно договорили "постепено уједињење" оружаних снага без мешања страних фактора.

Један од главних захтева стране блиске Калифи Хафтару било је "спречавање Сејфа ал Ислама" да се врати на власт, махом због страха да би гро његових снага могло да пређе на страну Гадафијевог сина, уколико овај успе да забележи какав значајнији успех на бирачким местима.

Избори које (скоро) нико не жели

Серија оружаних сукоба и низ других проблема озбиљно су у питање довели одржавање председничких избора најављених за 24. децембар, јер централна изборна комисија још увек није успела да састави коначни списак кандидата.

Проблем је, како наводе либијски медији, настао пошто је још увек у току разматрање неколико жалби, док су кандидатуре кључних политичара, попут Калифе Хафтара, шефа прелазне владе Абдула Хамида Мохамеда Дбеибе и Сејфа ал Ислама су после силне дипломатске и правосудне гимнастике некако потврђене.

Кандидатура Гадафијевог сина изненадила је Американце, па је Стејт департмент саопштио да је "за САД тешко да виде да Сејф ал Ислам преузима позицију у Либији".

Истовремено, у најмање једној ситуацији наоружане страже спречиле су представнике изборне комисије да однесу документацију у Триполи.

Код кандидатуре Абдула Хамида Мохамеда Дбеибе спорна је диплома универзитета у Канади, коју је приложио уз документацију, јер невладине организације тврде да је фалсификована. Као и у случају Калифе Хафтара, споран је и документ о држављанству, јер је према изборном закону предвиђено да кандидат сме да има само либијско држављанство.

Калифа Хафтар је, у време док је био протеже Централне обавештајне агенције, наводно добио и америчко држављанство.

Потернице за кандидатима

Имена Калифе Хафтара и Сејфа ал Ислама се налазе на потерницама локалних судова због процеса који се против њих воде због наводних ратних злочина почињених у различитим фазама либијске кризе.

Мање од две седмице пред почетак гласања, ситуацију је додатно закомпликовао и Међународни кривични суд, који је Либијце подсетио да је међународна потерница за Сејфом ал Исламом још увек на снази.

Такав потез овог трибунала додатно је закомпликовао задатак локалне изборне комисије, која је кандидатуру Гадафијевог сина прихватила, затим одбацила и на концу поново потврдила после силних политичких притисака и оружане блокаде суда у Себхи.

Оптужница Међународног кривичног суда из 2011. године временом је некако пала у други план због озбиљног противљења низа афричких држава, које сматрају да се то тело непропорционално и селективно фокусира на злочине у њиховим земљама.

Ове тврдње су довеле до тога да је Афричка унија, још пре десетак година, саветовала чланицама да не испуњавају налоге суда, као и да немају обавезу да то чине.

Себху су пре десетак дана, као и прошле ноћи, блокирале Хафтару лојалне снаге, покушавајући да спрече потврду кандидатуру Сејфа ал Ислама. Хафтарови војници су, истовремено, на неколико места на истоку Либије спречавали жалбе против свог лидера и застрашивали локалне судије да се уопште баве таквим предметима.

Иако велики број посматрача чврсто заступа став да је одржавање избора у околностима које владају у Либији практично немогуће, прелазна влада већ данима покушава да смањи тензије, тврдећи да ће гласање бити одржано према плану.

Суштински, прилично разједињена међународна заједница је свесна чињенице да нема лаког решења кризе која је настала после убиства Моамера Гадафија, па могућег савезника у процесу стабилизације Либије тражи у будућем победнику председничких избира.

Коначна одлука следеће недеље

Либијски парламент састаће се почетком следеће седмице како би донео коначну одлуку о одржавању председничких избора, али и указао на проблеме који прате парламентарне изборе заказане за фебруар, пошто посланичко место жели више од 5.000 људи.

Истовремено, изборна комисија још увек није окончала расправу о листи кандидата за председничке изборе, за које се пријавило чак 98 особа.

Компликована ситуација која оружује гласање навела је локалне политичаре на закључак да би избори, бар у овом тренутку, могли нанети Либији више штете него користи, као и да су Либијци превише подељени да би могли прихватити победу било којег кандидата.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво