Читај ми!

Мушкарац ухапшен у Француској ипак нема везе са убиством Кашогија

Саудијац који је јуче ухапшен на аеродрому "Шарл де Гол" због наводне повезаности са убиством новинара Џамала Кашогија је пуштен на слободу. У тужилаштву кажу да је он погрешно идентификован.

Извори из француске полиције и тужилаштва јуче су рекли да је ухапшен Калид Аед ел-Отаиби - што је име припадника саудијске Краљевске гарде, који се у извештају Уједињених нација спомиње као један од умешаних у убиство новинара Џамала Кашогија.

Саудијска амбасада је синоћ навела да ухапшени мушкарац нема никакве везе са овим случајем.

Тужилаштво је затим навело да је провером утврђено да он није мушкарац са турске потернице, иако је након скенирања његовог пасоша на аеродрому настала узбуна и он је ухапшен.

Џамал Кашоги, велики критичар саудијског престолонаследника Мухамеда бин Салмана,  последњи пут је виђен 2. октобра 2018. године, када је ушао у конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу. Турски званичници верују да је његово тело раскомадано и уклоњено. Његови посмртни остаци никада нису пронађени.

У извештају из 2019. године, наводи се да је ел-Отаиби један од петнаесторице агената који су били у конзулату када је Кашоги отишао тамо да узме потврду како би могао да се ожени својом вереницом.

Званичници Саудијске Арабије негирају сваку умешаност принца Мухамеда бин Салмана у убиство. Тим агената је наводно желео да доведе Кашогија у Ријад, али је после борбе у конзулату у Истанбулу дошло до његовог убиства.

Према тврдњама службеника који су чули аудио-снимак операције, прво се чуо глас који је упозорио друге оперативце да пусте гласну музику како би ублажили снимак електричног уређаја.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво