Читај ми!

Командант колумбијских побуњеника убијен у Венецуели, сумња се на плаћенике

Бивши дисидент и вођа колумбијске побуњеничке групе "Фарк" Ернан Дарио Веласкес убијен је у заседи у Венецуели, јавили су локални медији.

Ернан Дарио Веласкес, познатији под надимком Ел Паиса, наводно је убијен у венецуеланској држави Апуре.

Његова смрт није званично потврђена, а колумбијска војска је саопштила да нема сазнања о убиству.

Локални медији спекулишу да су можда плаћеници убили Веласкеза, тражећи награду за његово хапшење.

Побуњеници из групе "Фарк" (Револуционарних оружаних снага Колумбије) су марксистичка герилска група која је више од 50 година ратовала против колумбијске владе, да би 2016. године пристала на прекид ватре.

Веласкес је био командант једне од најстрашнијих јединица "Фарка" и постао је озлоглашен по окрутности својих напада. Одговоран је за бомбашки напад аутомобила-бомбе у колумбијској престоници Боготи 2003. године, у којем је погинуло 36, а рањено више од 200 људи.

Постао је нарочито познат када је учествовао у преговорима о мировном процесу у Хавани 2016. године, што су многи видели као сигнал да су герилци заиста посвећени полагању оружја.

Међутим, Веласкес је 2018. године прекинуо примирје и поново се појавио годину дана касније заједно са бившим лидерима "Фарка" Иваном Маркесом и Хесусом Сантричем како би најавио формирање нове побуњеничке групе под називом "Сегунда маркеталија" и објавио да поново узимају оружје у руке.

Ипак, око 13.000 герилаца "Фарка" положило је оружје од примирја 2016. године, а група је од тада прерасла у мању политичку странку, која има 10 места у колумбијском конгресу.

Без обзира на то, насиље се наставило у неким регионима Колумбије, а процењено је да се око 5.000 дисидената бори против владиних снага.

Колумбијска влада је у више наврата оптуживала венецуеланске лидере за пружање уточишта дисидентима, тврдећи да да је напад на хеликоптер са председника Ивана Дукеа у јуну планиран из суседне државе.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво