Читај ми!

Бајден: Радим на томе да отежам Путину да уради оно чега се људи плаше

Амерички председник Џо Бајден рекао је да ради на "свеобухватној иницијативи" која би требало да отежа руском председнику Владимиру Путину да нападне Украјину. Истиче да не прихвата "црвене линије" Москве. Очекује се да ће двојица председника имати видео-разговор у наредним данима.

Украјински министар одбране Олексиј Резников рекао је раније да обавештајни подаци показују да је 94.000 руских војника распоређено у близини границе са Украјином. Они сумњају да Москва планира војну офанзиву крајем јануара.

С друге стране, Москва је оптужила Украјину и САД да раде на дестабилизацији и сугерише да Кијев заправо планира офанзиву на истоку Украјине, што они демантују. 

"Оно на чему сада радим је да формирам најсвеобухватнији и најсмисленији сет иницијатива како бих господину Путину учинио врло, врло тешким да оствари оно чега се људи плаше", рекао је Бајден, који није дао више детаљља. 

Док је одлазио на викенд путовање у Камп Дејвид, рекао је новинарима да су већ дуже време свесни руских акција и да је његово очекивање да ће разговор с Путином бити дуг.

Амерички и украјински званичници, као и шеф НАТО-а упозорили су ове недеље Москву да би евентуални напад на Украјину имао тешке последице по Русију - економске и финансијске санкције и политичке рестрикције.

Очекује се да ће Владимир Путин и Џо Бајден наредне недеље имати видео-разговор. Двојица председника су последњи пут разговарала у јулу.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен је у четвртак шефу руске дипломатије Сергеју Лаврвоу рекао да ће Москва осетити тешке последице ако доведе до ескалације конфликта. Он је Ројтерсу тада рекао да оно што ће Бајден рећи Путину није претња већ чињеница, како би се Русија одвратила од потенцијалног напада на Украјину.

Руски званичници за то време наводе да ће Путин тражити сигурносне гаранције од Запада да НАТО неће примити Украјину у чланство, нити распоређивати ракетне системе.

Могуће је да ће, двојица председника разговарати и о сајбер безбедности, питањима наоружања, Авганистану, Ирану, Либији и Сирији.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво