Читај ми!

Бурно на самиту у Стокхолму, прште оптужбе због ситуације у Донбасу

Самит Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Стокхолму почео је узаврелом реториком на линији Москва-Кијев-Вашингтон. Прштале су међусобне оптужбе за ситуацију на руско-украјинској граници око Донбаса.

Све очи у Стокхолму биле су упрте у састанак на маргини самита. Очекивало се да сусрет шефова дипломатија Русије и Сједињених Држава смири тензије око Украјине, али завршен је без икаквог договора.

Док Русија понавља да је забринута због све учесталијих провокација Украјине на линији разграничења у Донбасу и упозорава на ширење НАТО-а на исток, Вашингтон упозорава да ће се Русија суочити са озбиљним последицама ако настави конфронтацију са Украјином.

"Сада је на Русији да смири тензије са Украјином и врати своје снаге на пређашње стање. Биће озбиљних последица ако Русија нападне Украјину. Русија добро зна са чим би могла да се суочи. Украјина није претња Русији. Америка жели да сарађује са обе стране и подржава дипломатско решење", каже амерички државни секретар Ентони Блинкен.

Лавров: НАТО одбија наше предлоге за смањење напетости

Москва ће реаговати ако Украјина буде увучена у америчке геополитичке игре, упозорио је шеф руске дипломатије, који је додао да се стратешка стабилност убрзано урушава.

"НАТО одбија да конструктивно размотри наше предлоге за смањење напетости. Војна инфраструктура алијансе се приближава руским границама. Враћа се кошмарни сценарио војне конфронтације", рекао је Сергеј Лавров, министар спољних послова Русије.

Истакао је да "снабдевање Украјине оружјем са запада охрабрује Кијев да размишља да територијалне проблеме реши силом".

"Распоређивање НАТО снага у непосредној близини области од стратешког значаја за руску безбедност је неприхватљиво", казао је Лавров.

Кулеба: Санкције Москви како бисмо демотивисали од даљих агресивних потеза

Украјина понавља да је посвећена мирном решавању спора око Донбаса са Русијом и стратешком партнерству са Америком.

"Немамо намеру да покрећемо офанзиве у Донбасу. Русија војно и дипломатски провоцира Кијев. Сарађујемо на мерама за одвраћање, укључујући строге економске санкције Москви, како бисмо демотивисали Русију од даљих агресивних потеза", каже Дмитро Кулеба, министар спољних послова Украјине.

Док се ломе дипломатска копља, и Русија и Украјина покренуле су војне вежбе око Крима.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво