Читај ми!

Талибани остају пред вратима Уједињених нација

Комитет за акредитације УН избегао је да донесе одлуку о будућем представљању Авганистана и Мјанмара у светској организацији, чиме је, суштински, одложена одлука о будућности захтева талибана и представника војне хунте у Мјанмару да учествују у раду УН.

Деветочлано тело УН је, истовремено, избегло да се изјасни да ли ће у будућности Авганистан и Мјанмар представљати амбасадори које су поставиле бивше власти тих држава.

Талибани су крајем септембра упутили захтев Уједињеним нацијама да њихов шеф дипломатије Амир Кан Мутаки говори пред Генералном скуштином УН.

Дипломатским маневром, светска организација је одлуку о овом питању одложила за срећнија времена, пре свега јер је низ земаља будуће односе са талибанима условио њиховим дистанцирањем од радикалних исламиста, попут Исламске државе или Ал каиде.

До сада, Авганистан је у Уједињеним нацијама представљао Гулам Изачаи, кога је на место представника при УН поставио сада већ бивши председник Ашраф Гани.

Талибани су, још у септембру, именовали Сухаила Шахина за представника у УН, али његова дипломатија током заседања Генералне скупштине није претерано далеко добацила, јер до сада ниједна држава није признала талибанску власт.

Истовремено, Кина, САД и Русија су се договориле да Кван Мое Тун остане представник Мјанмара, иако је у међувремену војна хунта преузела власт у тој држави. 

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво