Читај ми!

Корона хара фавелама, државе као да нема – онлајн куповина спас за сиротињска насеља у Бразилу

Фавеле у Бразилу настале су као неформална насеља. Утицај државе у њима је мали или га нема. Последњих деценија у њима су формиране нарко-банде и паравојне јединице, које чине активни и бивши полицајци, ватрогасци и други службеници. Коронавирус, који су у Бразил донели богати враћајући се са одмора у Европи – сада хара густо насељеним сиротињским насељима. Због тога је порасла и куповина робе онлајн.

У фавелама, сиромашним четвртима Бразила, држава као да не постоји. Становници се сами организују. Због короне су формирали тимове и купили комби којим превозе инфициране, али и лекаре до њих, наравно, уз сагласност банди које тамо владају.

Годинама је тај лавиринт уских уличица и несигурно наслаганих кућа од камених блокова био "забрањени део града" за испоруку робе купљење преко интернета, али и обичних писама. Улазак у те делове увек се сматрао опасним.

"Не желимо да постоје два Бразила: један са блокираним поштанским бројем и без испорука, и други, где се ради испорука. Желимо да живимо у једном Бразилу, где становник фавеле има иста права као неко ко живи у богатом крају", каже Переира.

Када су фавелаши почели да наручују производе преко интернета, становницима Параисополиса, заједнице са око 100.000 људи у срцу Сао Паула - често су били одбијани, јер онлајн каса није очитавала њихове адресе.

Да би се решили ти проблеми, 21-годишњи Переира покренуо је "Фавела Бразил експрес", фирму за доставу – спремну да иде тамо где други неће.

"Само у Параисополису има око 800 испорука дневно. То се процењује на око 500.000 реала, што је око 90.000 долара", наводи Франциско Џеферсон Силва, становник фавеле.

"Куповина преко интернета је постала навика због пандемије" 

Наручена роба прво стиже у дистрибутивни центар. Ту се сортира и пакује, пре него што оде на одредиште. Понекад пакете носе курири, крећући се уским уличицама тук-туком или бициклом. Повремено се испоруке морају обавити пешке.

"Ово је веома добро. Можете да помогнете људима који живе у заједници", сматра достављач Лукас Реис.

Та фирма за доставу има 90 запослених. Сви су из Параисополиса. Задовољни су и фавелаши.

"Куповина преко интернета је постала навика, због пандемије. Купујемо много преко интернета у последње време, те пакете нам доносе и на кућну адресу", каже Франциско Џеферсон Силва, становник фавеле.

Најпознатије фавеле су око Рио де Жанеира и у Сао Паула, али их има у скоро сваком већем бразилском граду.

Фавеле су назване према брду Моро да Фавела, где су се појавила прва таква насеља. Назив тог брда долази од имена биљке са игличастим лишћем, које расте у неплодним пределима на североистоку Бразила.  

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво