Читај ми!

Барбадос и званично република, Елизабета Друга више није на челу тог карипског острва

Барбадос је званично постао најмлађа република на свету. На церемонији која је одржана током ноћи у главном граду Бриџтауну, Сандра Мејсон положила је заклетву као председница.

Принц од Велса и певачица са Барбадоса Ријана присуствовали су догађају који се поклопио са 55. годишњицом независности земље.

У свом говору, принц Чарлс је признао "ужасне злочине ропства" које је претрпело карипско острво.

Нова ера за Барбадос окончава вековни утицај Британије, укључујући и више од 200 година када је острво било средиште трансатлантске трговине робљем.

Да би се означила званична промена власти, застава британске монархије је спуштена и замењена заставом Барбадоса.

Говорећи као почасни гост на догађају, принц Чарлс је рекао да ће две нације наставити сарадњу  упркос промени уставног статуса.

Он је овај тренутак описао као нови почетак пре него што му је нови председник доделио престижни Орден слободе Барбадоса.

Краљица Елизабета Друга послала је тој острвској земљи своје "најтоплије жеље" за "срећу, мир и просперитет у будућности" и рекла да та нација заузима "посебно место" у њеном срцу.

Сандра Мејсон, генерална гувернерка острва од 2018. године, именована је за председницу  након гласања у парламенту прошлог месеца. Она сада замењује краљицу на месту шефа државе.

"Брод Републике Барбадос испловило је на своје прво путовање. Нека преброди све олује и безбедно изведе нашу земљу и грађане на хоризонте и обале које су испред нас", рекла је Мејсон након полагања заклетве.

Барбадос је прошле године најавио свој план да постане република, али ће остати у оквиру Комонвелта.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво