Читај ми!

Крај за краљицу Елизабету као суверена Барбадоса, карипско острво постаје република

Како би прекинуо везе са колонијалном прошлошћу, Барбадос на 55. годишњицу независности, 30. новембра, постаје република, чиме британској краљици Елизбети Другој престаје функција шефа државе тог карипског острва.

Комисија Владе Барбадоса још пре двадесет година предложила је промену облика владавине, а све је убрзано прошле године, обележене покретом "Црни животи су важни", преноси Гардијан.

Влада Барбадоса 15. септембра 2020. најавила је да ће то карипско острво постати република до 30. новембра 2021. године, на 55. годишњицу независности, чиме се наследна краљевска титула мења председничком функцијом.

Са друге стране, Барбадос остаје члан Комонвелта који представља лабави савез Уједињеног Краљевства и бивших британских колонија.

На званичној церемонији којој ће присуствовати принц од Велса, Чарлс, генерална гувернерка Сандра Мејсон, положиће заклетву као председница, чији ће мандат трајати четири године. 

Како наводи британски лист, одбацивање британске круне је део шире кампање која укључује јачање веза са афричким нацијама од којих већина становника Барбадоса потиче.

Грађани захтевају од британске владе да плати одштету за своје злочине из историје.

"Шећерна револуција" из 17. века која је Енглеску учинила изузетно богатом изграђена је на леђима поробљених Африканаца одведених да раде на плантажама на Барбадосу и другим карипским острвима.

Одређени према британском закону као власништво, мушкарци, жене и деца који су радили на пољима шећерне били су изложени незамисливој бруталности.

Студија која се бавила биолошким остацима робова на Барбадосу, открила је да је њихов просечан животни век био 18 година.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво