Читај ми!

Шта доноси технократа са надимком Шолцомат

Немачка ће за нешто више од недељу дана добити нову Владу и новог канцелара Олафа Шолца. Водиће Семафор колицију са зеленима и либералима, у првој влади након 16-годишње владавине Ангеле Меркел. Планира да се највећа економска сила Европе модорнизује уз, како најављује, праведну транзицију ка зеленој економији.

Од 1924. године Немци броје пет златних година крхке Вајмарске републике. На челу државе и даље је њен први председник, лидер Социјалдемократске партије Немачке Фридрих Еберт. Иста година, другом социјалдемократи, готово век касније, послужила је као симбол. у Берлину је 1924. године постављен први семафор.

"Да ли ће ово заиста да ради, људи су питали сумњичаво. Данас, не можемо да замислимо државу без семафора, симбола јасног усмерења, који омогућава да се људи крећу брзо и сигурно. Моје тежње као канцелара су да осигурам да овај семафор одигра сличну револуционарну улогу у Немачкој", поручује кандидат за канцелара Олаф Шолц.

Јасна алузија на слоган Вилија Бранта

У данима после представљања Коалиционог уговора црвених, зелених и жутих, читање између редова почиње већ од наслова – Храброст за више напретка, Савез за слободу, правду и одрживост.

Бојан Лађевац из Фондације "Фридрих Еберт" објашњава да је то јасна алузија на слоган Вилија Бранта из 1969. године, када је он рекао - желим вам више демократије, а све као одговор на протесте 1968.

"Они желе да ставе до знања да желе да ураде нешто суштински велико, да савладају велике друштвене процесе", сматра Лађевац.

Практичне теме и потребе грађана уместо харизме

Попут Вилија Бранта, политички маратонац, Олаф Шолц, технократа са надимком Шолцомат, прешао је пут од градоначелника Хамбурга, министра финансија и вицеканцелара у Влади Ангеле Меркел. Обојица потичу из радничких породица.

Професор Иво Висковић, некадашњи амбасадор у Берлину каже да је Шолцов успех изненађење, јер није показивао харизму да заиста плени људе, али је показао да се на практичним темама и на разумевању потреба грађана може успешно градити политика у Немачкој.

У сусрет потребама грађана и привреде, као министар финансија, омогућио је милијарде евра помоћи и кредита, током пандемије. "То је базука са којом сада радимо оно што треба", говорио је самоуверен.

Тежи положај од Ангеле Меркел

Истовремено, попут фудбалера који прилагођава тактику проучавајући снимке супарника, Шолца прати глас да је усавршио политички стил и темперамент Ангеле Меркел, све до израза лица и положаја руку.

Дописник РТС-а из Немачке Ненад Радичевић оцењује да је Шолц веома интелигентан, темељан, изузетно вешт у прављењу компромиса, и као и Меркелова у својим наступима смирен, може се рећи и досадан.

"Међутим, за разлику од Ангеле Меркел, он ће бити у влади у којој су два партнера чији лидери су јастребовски спремни да бране своје интересе, који су међусобно супротстављени, тако да ће то њему отежати посао да прави добре компромисе", додаје Радичевић.

Макрон и Шолц - тиха борба за престиж

Кандидат за канцелара не улази у ципеле Ангеле Меркел само када је о вођењу Немачке реч, већ се од Немачке очекује и лидерска позиција у Европи. А Емануел Макрон је ту, попут назива свог покрета - У маршу. Шолц је најавио да ће његова прва посета бити управо Француској.

"Биће тихе борбе за престиж. Мислим да Шолц у овом тренутку нема предност. Што се нас тиче, мислим да се људи највише интересују за то да ће госпођа Бербок бити министар иностраних послова највероватније. Мислим да то значи одређену тактичку промену и да ће према нама бити захтевнија него до сада, али мислим да треба нагласити да ће Шолц као канцелар имати и над том облашћу ингеренције", каже Висковић.

Владе падале јер је мањи партнер проценио да је прекршен споразум

Пред јелком последњи пут у дворишту Канцеларамта, Ангела Меркел, после 16 година лидерства у Немачкој, али и Европи, одлази у политичку пензију.

Олаф Шолц испуниће обећање да ће Немци имати ново руководство пре Божића. Подсећање Њујорк тајмса звучи као упозорење новој Влади.

Шездесетих и осамдесетих Владе су падале, јер је мањи партнер проценио да је прекршен коалициони споразум. Сваки пут, били су то либерали.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво